Sindikat prometnika vlakova Hrvatske je dobrovoljna udruga zaposlenika Hrvatskih željeznica

 

Osnivači sindikata su prometnici vlakova Hrvatskih željeznica.

Malo povijesti:

Iako današnji Sindikat prometnika vlakova Hrvatske postoji od 30. ožujka 1997., prometnici vlakova bili su pokretači sindikalnih HŽ zbivanja, te su još 1990. strukovno organizirani u Samostalnom sindikatu prometnika vlakova Hrvatske. Nažalost, zbog megalomanskih težnji tadašnjeg vodstva, strukovni sindikat prometnika pretvorio se u cjelinu koja je objedinila sve što se javilo kao moguće članstvo, ne poštujući prvotnu namjeru izraslu iz baze – pokretača prometnika vlakova – najvažnija je struka. Nastao je mastodont, koji je nakon nekoliko godina postojanja postao spomenik pomenutom vodstvu, trom i bezidejan…

Lomili smo se godinama, godinama je prometnicima vlakova bivalo sve gore i gore: Uprava HŽ je s tim mastodontom provodila politiku uravnilovke u primanjima i pravima: cijene sata rada bilježile su minimalne pomake među zanimanjima, ali zato su se pojedinim zanimanjima povećavali dodaci. I tako je nastao nesrazmjer u primanjima.

Bačeni smo na koljena. Prometnici vlakova su nakon nekoliko godina, uz vodeću ulogu u izvršnoj službi HŽ odjednom po primanjima bili druga liga. Veći dio zaposlenika koji su po stručnoj spremi i po odgovornosti u poslu evidentno «ispod» uloge prometnika vlakova – dobili su više.

HŽ stvarnost puna je takvih «bisernih» rješenja, koja su gotovo uvijek rezultat dogovora Uprave HŽ i pojedinog sindikata, zakopanog u vlastite spletke oko održanja na vodećoj poziciji u «svom» sindikatu. Osobni interesi su često bili iznad interesa članstva…

Pokušavali smo kroz bivši sindikat aktualizirati našu poziciju, ali čelni ljudi sindikata koji je tada brojao cca 11.000 članova nisu se ni osvrnuli na naše nezadovoljstvo!

Tražeći izlaz iz te blokade prometnici vlakova Zagreb Gl. kol. (najveći putnički kolodvor na HŽ) pokrenuli su svoju strukovnu udrugu – nastao je SINDIKAT PROMETNIKA VLAKOVA HRVATSKE. Osnovan je u Zagrebu, a nedugo nakon toga slijedi Rijeka, Sl. Brod…

Za prvog predsjednika Sindikata izabran je kolega Matija Dukić, prometnik vlakova Zagreb Gl. kol., a potom slijedi predsjednikovanje Zorana Nekića, prometnika vlakova Zagreb Gl. kol.. Treći, današnji, predsjednik je Marko Gašpar, prometnik vlakova kolodvora Zagreb RK.

Reprezentativnost:

Danas, deset godina poslije osnivanja, prometnici vlakova su većinom u svom strukovnom sindikatu. Od oko 1300 prometnika u našem članstvu ih je gotovo 900. Sigurno je da smo jedini reprezentativni sindikat prometnika vlakova, bez obzira na neznatan dio prometnika u drugim HŽ sindikatima.
U vremenu koje opisujemo restrukturiranje HŽ-a, naravno da i SPVH doživljava promjene, prati život željeznice i nastoji osigurati ravnopravan položaj zaposlenicima Prometnih poslova sa drugim dijelovima nekadašnje cjeline.

Prometni poslovi završili su podjelu HŽ-a sa gotovo 4000 zaposlenika, a SPVH nastoji zadržati reprezentativnost upravo nad tim područjem. Nemamo drugog.