Napokon je došao i taj 28. svibnja 2022. kad se naša grupa okupila ispred vlaka za Zürich. Od prijavljenih 34 na okupu nas je bilo svega 13. Neki su se prethodno odjavili, a neki nisu dojavili svoju spriječenost, niti odustajanje…

Dakle, izabrali smo noćnu vožnja kroz Sloveniju i Austriju  te jutarnji dolazak u Švicarsku. Izlazimo u Sargansu i odmah dalje u vlak za kolodvore Chur te Landquart. Konačno slijedi vožnja alpskom željezničkom prugom koja se proteže kroz gotovo cijeli južni švicarski kanton Graubünden. Zbog te vožnje smo i potegnuli toliki put – i odmah od pokretanja gledali smo, fotkali i snimali iz crvenih vlakova to jednostavno neopisivo lijepo panoramsko razgledanje. Rhätische Bahn povezuje veliki broj turističkih centara a mi smo imali zadržavanje i u St. Moritz. Dio Rhätische Bahn je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi. Ovaj dio pruge ima nevjerojatnu infrastrukturu s 42 tunela i 144 vijadukta.  Rhätische Bahn je najviša adhezijska alpska pruga s usponima do 7% te je jedna od najstrmijih adhezijskih željeznica u svijetu. Imali smo priliku dovesti se i zaustaviti u kolodvoru Hospiz Berninna na 2253 metra nadmorske visine i to je najviša točka cijele mreže Rhätische Bahn.

Provezli smo se i starim tunelom Albula pored kojeg se gradi i gotovo je završen novi tunel.

Tijekom izleta bilo je puno čarobnih trenutaka koje smo bilježili što fotografirajući, što snimajući video. Sad objavljujem fotke, a video čim bude gotov.