Dana 7. prosinca 2021. godine u 10.00 sati, u velikoj sindikalnoj dvorani Sindikata prometnika vlakova Hrvatske u Zagrebu, održana je druga stručna rasprava u sklopu projekta „Znanje je ključ dobrog socijalnog dijaloga“. Stručnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Hrvatske udruge radničkih sindikata, projektnog partnera, predstavnici Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, nositelja projekta, te predstavnici drugih sindikata koji djeluju u sustavu Hrvatskih željeznica.

U izlaganju, i u raspravi koja je uslijedila, poseban naglasak stavljen je na sljedeća materijalna prava i interese, te na specifične uvjete rada željezničkih radnika.

Miroslav Brzica, diplomirani pravnik i tajnik Hrvatske udruge radničkih sindikata pojasnio je temeljne zakonske institute zaštite starijih radnika i invalida, uređene općim propisima (Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju).

U drugom dijelu ove stručne rasprave sudionici su upoznati s novostima u zakonodavnoj proceduri – uglavnom o izmjenama Zakona o radu.

Zaključak:

Prioritet zaštite starijih radnika i radnika slabijeg zdravlja, koji zbog dobne strukture Hrvatskih željeznica postaje sve izraženiji, nalaže Sindikatu prometnika vlakova Hrvatske da svoje aktivnosti usmjeri ka očuvanju postojeće zaštite navedenih kategorija radnika i njezinom unapređenju, ali i na dodatnom zapošljavanju mladih.