PRIOPĆENJE SVA TRI SINDIKATA:

25. rujna 2019. započeli su kolektivni pregovori u HŽ Infri. Unatoč usta punih priče o „namjeri pregovaranja u dobroj vjeri“ poslodavac je od početka krenuo suprotnim putem. Naime, poslodavac pokušava nametnuti da u ime HŽ Infre pregovore kao njihov koordinator vodi odvjetnički ured.

Nejasno je kojim argumentom se vodi uprava HŽI kad pored svojih članova pregovaračkog odbora i menadžera pregovore za novi kolektivni ugovor  namjerava povjeriti vanjskom odvjetničkom društvu.

Sindikati smatraju da koordinatori pregovaračkih odbora kako sindikata pa tako i poslodavca trebaju biti radnici HŽ Infrastrukture, koji kao prvo razumiju sustav funkcioniranja željeznicom, tehničko tehnološki proces, uvjete i organizaciju rada.

Nije li sramotno svjedočanstvo sama činjenica da u pregovaračkom odboru poslodavca sjedi najjača menadžerska postava HŽ Infrastrukture, a uprava javno govori kako nema povjerenja u njihove domete.

Pregovori su zastali 2. listopada 2019. sve dok se ne obave konzultacije na strani poslodavca i dok se ne pronađe rješenje prihvatljivo za obje strane.

Mi kolektivne pregovore doživljavamo kao vrhunac socijalnog dijaloga s ciljem osiguranja boljih i pravednijih prava za radnike HŽ Infrastrukture a ne kao ovršni postupak kojeg bi trebao provoditi odvjetnički ured.

Vidimo li ovaj problem samo mi ili i ostatak ekipe koju je imenovala uprava u svoj pregovarački odbor?