Mirovinska reforma, odnosno cijeli mirovinski sustav područje je koje se izravno tiče 80 % željezničara jer u slijedećih nekoliko godina toliko će nas u mirovinu, ali izravno se odnosi na sve nas i na našu djecu. Inicijativa „67 je previše“ tako nije nešto što se događa negdje tamo, to je akcija svih koji smatraju da hrvatski građani zaslužuju dostojanstvenu starost, i spremni su se za to boriti.

Ovo svakako dokazuje i prljava kampanja Vlade RH kojom se lažnim argumentima onemogućava prikupljanje potpisa. Tužna je činjenica da sadašnji ministar rada i mirovinskog sustava grčevito brani odluku Vlade predbacujući sindikatima i bivšim vladama koje se u vrijeme priprema „reformi“ nisu dovoljno protivili povišenju starosne granice na 67 godina. Neki izjavljuju da su na klimavim nogama njegova uvjeravanja da neće svi raditi do 67. godine. Ja bi se usudio reći da su ministrove tvrdnje bijedne i zamagljuju istinu. Ministar, ni ova Vlada RH ne uvažavaju činjenicu da visokoškolovani ne počinju s radom s 18 godina, kao ni činjenicu da tijekom radnoga vijeka radnici budu nezaposleni ili bolesni, zbog čega će mali broj građana prije 67. godine ostvariti 41 godinu mirovinskoga staža i tako ispuniti uvjete za mirovinu.

Treba li podsjećati da starost sa sobom donosi i bolesti, a time i smanjenje radne sposobnosti većina će biti prisiljena tražiti spas u prijevremenoj mirovini. Vlada RH sve one koji se odluče ili budu primorani na raniji odlazak u mirovinu sada kažnjava tako da im za svaki mjesec ranijeg umirovljenja mirovinu umanjuje za 0,30 posto (ukupno 18 posto za pet godina ranijeg  odlaska u mirovinu), neovisno o tome koliko imaju radnog staža.

Plašenje s pozivanjem kako bi vraćanje na granicu od 65 godina moglo imati za posljedicu smanjenje mirovina ili zaduživanje države, također bi se moglo ironično usporediti s „vađenjem argumenata iz rukava“. Zato izjava ministra: „Izračunali smo da bi to koštalo 45 milijardi kuna do 2040., pa bi to imalo za posljedicu pet do sedam posto manje mirovine ili kredit i zaduživanje građana“ a bez ikakvih podloga neodoljivo podsjeća na lažne argumente.

Zato »Inicijativu 67 je previše«, koja se zalaže za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno za odlazak u mirovinu sa 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina, treba podržati. Naše je mišljenje da produljenje radnoga vijeka na 67 godina ne pridonosi održavanju mirovinskoga sustava, nego rastu nezaposlenosti mlađih.

Mnoge europske zemlje ostaju na 65 godina za odlazak u mirovnu ili se vraćaju na te godine, a najbolji je primjer Austrija, koja je tehnološki daleko naprednija od Hrvatske, a ostala je na 65 godina.

Ako prikupimo dovoljno potpisa referendumsko pitanje postavit će životnu dob za odlazak u mirovinu na 65 godina te će ublažit tzv. penalizaciju prijevremenih mirovina.

Naša poruka svim članovima SPVH je: svojim potpisom treba podržati inicijativu 67 je previše.