Jučer, 3. srpnja 2018., održan je drugi sastanak uže radne skupine za željeznički promet na temu promjena Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. U radu su sudjelovali predstavnici MRMS, MMPI, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, HUP, HZMO. Sindikalni predstavnici željezničkih radnika koji ostvaruju pravo na staž s uvećanim trajanjem bili su: SHŽ, SŽH, SSH, STPVVHŽ i SPVH.

Na sastancima se uobičajeno ne vode bilješke, tako da je prilično teško pratiti kontinuitet diskusija, no sindikalna strana istakla je kako nam prethodno nije dostavljen materijal koji je podloga prijedloga smanjenja prava, tako da smo izrazili sumnju u točnost i istinitost podataka. Ujedno iskazali smo protivljenje bilo kakvom smanjenju kad se na željeznici u RH tehnološki ništa nije promijenilo od vremena kad je donesen važeći Zakon: jednaki su uvjeti rada i oprema s kojom radnici  rade, kao i organizacija rada. Čak je otežano obavljanje poslova jer je oprema stara i teško održavana.

Posebno smo istaknuli kako sindikalni predstavnici nisu bili uključeni u pripremu i izradu elaborata kojim se predlaže smanjenje beneficije, a što je zakonska obaveza, tako da i ta činjenica poziva na maksimalan oprez.

Voditeljica Mirna Kožul Ugarković, MRMS, Uprava za mirovinski sustav, najavila je  da će nam, unatoč  „izuzetnoj“ obimnosti materijala uputiti pismeni odgovor na naš dopis te da ćemo u najskorije vrijeme biti pozvani na slijedeći sastanak.