Nedavno istraživanje Instituta za društvena istraživanja navodi da je jedan od glavnih problema koji potiču mlade na iseljavanje korupcija, ponajviše zapošljavanje preko veze. Tu onda dolazi do pada važnosti znanja, sposobnosti, mladi smatraju da se ne isplati truditi. Povjerenje u političke institucije je sve manje te se mladi onda odlučuju naodlazak iz Hrvatske.

Mediji su najjače, a možda i jedino „oružje“ kojeg se u RH boje politički postavljeni kadrovi i upravo zato Vas želimo upoznati sa problemima unutar HŽ Infrastrukture d.o.o., a koji se tiču gore spomenute tematike. Podobnost ispred stručnosti je rak rana nekada jedinstvenog HŽ-a ali i našeg društva i smatramo da je nužno reagirati na svaku, pa i najmanju „metastazu“ koju uočimo.

Predsjednik Uprave HŽI je prošlotjednom odlukom bez ikakvog dodatnog pojašnjenja razriješio dužnosti dvije mlade i stručne osobe bez mrlje u dosadašnjoj karijeri. Konkretno radi se o Zoranu Jagaru, dipl. ing prometa na dužnosti šefa kolodvora Koprivnica i Danijelu Zagorščaku, mag. prometa na radnom mjestu šefa kolodvora Križevci. Na njihova mjesta instalirani su kadrovi sa nižim stupnjem obrazovanja od do tada potrebnog.

Da bi to mogao učiniti prije navedenog pribjegao je izmjenama Pravilnika o organizaciji u kojem je promijenjena potrebna stručna sprema za radna mjesta na kojima su spomenuti radnici radili i promijenjen im je status tako da ih Uprava može razriješiti bez dodatnih pojašnjenja. Sve navedeno događa se jer su se navedeni radnici usudili argumentirano ukazati na neprovedive izmjene organizacije rada.

Kadrovski „kaos“ u HŽ Infrastrukturi d.o.o. pod vodstvom aktualnog predsjednika Uprave Ivana Kršića poprima apsurdne razmjere, a nametanje podobnih kadrova ide do te mjere da aktualni savjetnik ministra Olega Butkovića, Branimir Jerneić kadrovira do razine šefova kolodvora. Do tada potrebna stručna sprema za takva radna mjesta mijenja se preko noći kako bi se prilagodila podobnima.

Branimir Jerneić je bivši predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. nakon čijeg je razrješenja ostalo na tisuće sudskih postupaka koje HŽ Infrastruktura d.o.o. uredno gubi. Isto tako u željezničkom sektoru ostao je u sjećanju kao naručitelj skupo plaćene studije od konzalting agencije Info Puls. Agencija koja se bavila distribucijom lijekova i koja je u to vrijeme imala svega dva zaposlena po narudžbi tadašnje Uprave HŽI na čelu sa B. Jerneićem izradila je studiju „Analiza aktivnosti u Prometnim poslovima HŽ Infrastrukture d.o.o.“ iako nije imala nikakve kvalifikacije i reference za izradu takve studije. Naravno da su takvu studiju znali dobro naplatiti i da ista nikada nije zaživjela.

Tadašnji, ali i sadašnji direktor Sektora za promet Tihomir Španić provodi ideje i vizije svog pokrovitelja u resornom ministarstvu (B. Jerneića) do te mjere da su članu Uprave zaduženom za Sektor prometa koji je po funkciji nadređen direktoru Tihomiru Španiću i koji se protivio smjenama spomenutih šefova kolodvora jednostavno uskratili daljnju nadležnost nad Sektorom prometa (?!). Podobni kadrovi(na čelu s I.Kršićem) bez pogovora provode ideje B.Jerneića, a svaki otpor lošim i štetnim odlukama rješava se smjenom bez obrazloženja.

Direktor Sektora za promet poznat je po slijedećoj izjavi: „Nisu radnici tu da budu zadovoljni već da izvršavaju postavljene zadatke!“

Kakvu poruku ovakvim postupanjem šaljemo mladim i stručnim ljudima ali i cijeloj javnosti? Činjenicom da potezom pera na radno mjesto na kojem je do jučer radio magistar struke danas možemo zaposliti podobnog radnika sa srednjom stručnom spremom? Radnika koji će provoditi sve što nadređeni zamisli bez i malo primisli da ukaže na nešto što je loše. Zato nam željeznica izgleda kako izgleda…

Ovo je samo „vrh ledene sante“ pa Vam za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

Od Vas očekujemo da javnost upoznate sa ovim sramotnim postupanjem koje nesumnjivo nanosi nemjerljivu štetu HŽ Infrastrukturi d.o.o.