TREBAJU LI RADNICI HŽ INFRE BITI SRETNI, AKO SE U UTORAK ILI DO KRAJA STUDENOGA POTPIŠE ANEKS KU?
Naime, uprava HŽ Infre i dva reprezentativna sindikata koji su potpisali sramotni kolektivni ugovor odgodili su pregovore kako bi saznali kakva će biti presuda Županijskog suda u vezi od nas najavljenog štrajka. Ta činjenica govori da će u slučaju da presuda potvrdi naše pravo na štrajk biti potpisan novi aneks kojim će se radnicima HŽ Infre udijeliti mrvice: nešto božićnice, prijevoz za 12. mjesec i eventualno neznatan postotak povećanja plaće. Tako se namjerava onemogućiti naš štrajk, ali i zamazati oči ne dajući mogućnost da radnici HŽ Infre vrate izgubljeno, prije svega zaštitu od poslovno uvjetovanih otkaza.
Nedvojbeno je da je kroz kolektivni ugovor koji je danas u primjeni u HŽ Infri stvorena osnova za gori odnos prema radnicima nego što je bio u davna vremena prema robovima. Sve zbog podmuklog „deala“ poznatih aktera koji su bez srama ustvrdili da je kolektivni ugovor koji se danas primjenjuje u HŽ Infri najbolji mogući. Mi u SPVH mišljenja smo da se problemi radnika HŽ Infre ne mogu riješiti tako da se od poslodavaca prosjači da nam daju mrvice, ili da se ministra moli za suosjećajnost.
Za potpunija razmišljanja o pregovorima za novi aneks KU koji se primjenjuje u HŽ Infri možemo se upitati boji li se bilo koja Uprava sindikata koji s njima surađuju? Sve do sad poznato govori da se uprave boje sindikata kojeg ne mogu kontrolirati, kojeg ne mogu spriječiti da predstavlja radnike.
Korijen straha Uprave HŽ Infre nepopustljiva je iskrenost SPVH. Mi nismo i nećemo pristajati na trule kompromise, ne mogu nas kupiti, nit ćemo se ikad predati u borbi za pravo naših članova na bolje.
A svakom radniku HŽ Infre upućujemo pitanje: “Koliko zapravo vrijedi vaš rad? Za koliko ste spremni odustati od borbe?”
Na svakom je od nas da sam za sebe procjeni za što će se opredijeliti: za mrvice ili za pun tanjur.