spvh euHrvatska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u EU 21. veljače 2003. godine, a službeni status kandidata za članstvo u EU dobila je 18. lipnja 2004. Sutra 1. srpnja 2013. postaje njezinom 28. ravnopravnom članicom.

Članstvo u EU znači preuzimanje pravne stečevine EU, u područjima u kojima  to nekoj državi odgovara i u onima u kojima možda ne. Svakoj članici osigurava pristup sredstvima iz fondova, izdvajanje za zajednički proračun, pravo glasa u Vijeću te grupu zastupnika u Parlamentu kao i pravo na predsjedavanje EU-om i razne druge povlastice, posebno u smislu zastupanja interesa na globalnoj razini.

Ipak, malo se govori o najvažnijem – o promjenama koje su naprosto neminovne. Postoji nekoliko valjanih razloga zašto se Hrvatska, tj. mi trebamo i moramo promijeniti.

Prvi i osnovni razlog je društveno – ekonomsko stanje u Hrvatskoj koje očito zahtijeva značajnije promjene u ekonomskoj a još više u društvenoj sferi života – prvenstveno u sustavu društvenih vrijednosti.

Drugi razlog je pristupanje Europskoj uniji što je samo po sebi jedan proces usvajanja promjena koji se odvija najvećim dijelom usvajanjem pravne stečevine EU.

I konačno, moramo znati da se razvoj svakog društva temelji na promjenama. Put do blagostanja, rasta i bogatstva čemu svako društvo teži uvjetovan je stalnim promjenama; kako tehnološkim tako i društvenim. Neke promjene su nam nametnute, nekih promjena u društvu nismo niti svjesni, a neke promjene odabiremo sami. Upravljajući promjenama upravljamo pravcima i načinima djelovanja – upravljamo vlastitim sudbinama.

I željeznički sustav kao i svi društveni sustavi doživljava promjene; veće ili manje, dobre ili loše – ovisi o posljedicama koje promjene djelovanja odražavaju kako na rad samog sustava tako i na cijelo društvo.

Cilj su nam promjene djelovanja koje kontroliramo i koje će sustav Hrvatskih željeznica kao i cijeli prometni sustav odvesti u željenom pravcu.

Koje su to promjene i kako ih realizirati? Kako između mnoštva mogućih promjena izabrati one prave koje će nas voditi do željenog cilja? Odgovor na to pitanje mogu dati samo stručnjaci koji se bave funkcioniranjem sustava.

Uz ovih nekoliko rečenica, čestitajući si na ulasku u EU, posvijestimo si da nas prije svega čeka breme teškoća i problema koje nismo rješavali, a više ih ne možemo gurati pod tepih.

Sretno nam bilo u EU!