ozren matijasevicZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) – Hrvatska udruga sindikata (HUS) na današnjem je 9. saboru donijela odluku o promjeni imena u Hrvatsku udrugu radničkih sindikata (HURS) i usvojila novi statut, čime je širom otvorila vrata procesu ujedinjenja s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske (URSH), koji bi trebao biti dovršen do kraja godine.

Promjena imena i novi statut dogovoreni su još početkom godine, kada su se dvije sindikalne središnjice odlučile ujediniti, budući da im je zbog novog Zakona o reprezentativnosti prijetila marginalizacija na sindikalnoj sceni.

Utvrđivanje reprezentativnosti središnjica po novom zakonu pokazalo je da HUS i URSH ne zadovoljavaju kriterij od najmanje 50.000 članova, pa je u prebrojavanju radi sudjelovanja u radu novog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) URSH “posudio” HUS-u dva svoja sindikata, Sindikat policije Hrvatske i Hrvatski liječnički sindikat, kako bi HUS zadržao mjesto u novom sazivu GSV-a.

To pokazuje da je Zakon o reprezentativnosti, koji su upravo sindikati najviše kritizirali, ipak polučio pozitivne pomake jer je pokrenuo proces ujedinjavanja i okrupnjavanja hrvatske sindikalne scene, poručio je sindikalcima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je bio gost na HUS-ovu saboru.

Mrsić je samokritično priznao da je u dosadašnjim odnosima vlasti i sindikata bilo “određenih manjkavosti i nerazumijevanja”, zbog čega se nije vodio pravi socijalni dijalog, te da su neki zakoni upućeni u saborsku proceduru bez da se o njima očitovao GSV.

No, to je prošlost a Vlada je sada u potpunosti okrenuta prema socijalnom dijalogu i partnerstvu, pogotovo sa središnjicama kao što je HUS, koji okuplja radnike realnog sektora koji su dosad podnijeli najveći teret krize – od 2008. taj sektor izgubio je 180.000 radnih mjesta, poručio je Mrsić.

Najavio je nastavak reforme radnog zakonodavstva, kako bi se olakšalo zapošljavanje na hrvatskom tržištu rada, te zajednički rad na postizanju sporazuma o socijalnom miru, koji bi potvrdio zrelost socijalnih partnera da mirno rješavanju sva sporna pitanja.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, koji će nastaviti obavljati tu dužnost do kongresa ujedinjenja dviju središnjica na kojem će biti izabrano novo vodstvo, izrazio je nadu da će skora obnova rada GSV-a podići razinu socijalnog dijaloga i omogućiti postizanje konsenzusa socijalnih partnera oko reformi za izlazak iz krize.

Vlada se trudi, ali rezultati izostaju, ocijenio je Matijašević te se ponovno obrušio na banke jer im, kako je ustvrdio, u krizi jedinima “cvjetaju ruže”.

 

REZOLUCIJA O DRUŠTVENOM KONSENZUSU ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Svjesni razmjera krize, uviđajući promašenost i pogubnost politika koje su pogodovale krizi, odlučni u zalaganju za ostvarenje socijalne države, djelotvornog socijalnog dijaloga, jednakosti građana pred zakonom i jednakih mogućnosti za sebe i svoje potomke, u cilju dugoročnih boljitaka temeljem šireg društvenog konsenzusa tražimo:

  • Preispitivanje modela ekonomski neodrživog teritorijalnog ustroja zemlje koji nije zaustavio naglašeno produbljivanje jaza u razvoju teritorijalnih jedinica;
  • Uvođenje pravnih instituta koji bi i građanima pružili mogućnost kontrolirane sanacije dugova, budući da pravne osobe takve mogućnosti odavno imaju;
  • Prestanak pogodovanja financijskom lobiju, ukidanje valutne klauzule i ukidanje samovolje banaka u određivanju kamatnih stopa;
  • Aktivniju ulogu države u kreiranju, poticanju i podršci investicijama i poduzetništvu kroz kontinuiranu komunikaciju Vlade, poslodavaca i sindikata i zauzetost za rješavanje problema i korištenje mogućnosti sustava gospodarsko-socijalnih odnosa;
  • Prestanak prakse političkog kadroviranja u društvima u pretežnom vlasništvu javnih vlasti ili barem uvođenje jasnih ograničenja postizbornog kadroviranja;
  • Djelotvorniju sudsku zaštitu građanskih prava, a posebno prava iz radnog odnosa;
  • Slobodu medijskih izvjestitelja i pravo građana na pristup informacijama;
  • Veću usklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada;
  • Primjerenu skrb za bolesne i starije, te veću sigurnost i bolje perspektive djeci i mladima.

 

foto: PXL_100519_1337 Davor Puklavec PIXSELL