croatia_airlines_webPoštovani predsjedniče Vlade,

Odluka uprave Croatia airlinesa da radnicama toga društva koje su 1. svibnja prijavile bolovanje otkaže ugovore o radu grubi je udar na socijalni dijalog te temeljna ljudska i radnička prava, tim više što je uslijedila nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koje je pokušalo okupiti predstavnike radnika, poslodavca i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te eventualne prijepore riješiti dijalogom.

Samim time što se ministar Hajdaš Dončić, kao i članovi uprave CA, kolegi Mrsiću nije odazvao pozivu za sastanak, očitovala se opredjeljenost uprave i njoj nadređene politike za socijalni dijalog i poštivanje procedure. Ministar Hajdaš Dončić već je pokazao da s predstavnicima radnika namjerava razgovarati samo posredstvom medija, pa nas ne treba čuditi što je ovakva odluka skovana baš u njegovu resoru. Ono što nas ipak čudi jest činjenica da se u redovima izvršne vlasti nije našao nitko tko bi u ime zakona, zdravog razuma i civilizacijskih tekovina obuzdao ministrovu nepromišljenu reakciju, pogotovo ako imamo u vidu dosta izglednu mogućnost da će takvi otkazi biti poništeni na sudu što će uzrokovati samo dodatne troškove Croatia airlinesu. O tome smo navrijeme obavjestili dionike nastalog prijepora, a njihov daljnji postupak pokazuje s kojim stupnjem odgovornosti pristupaju izvršavanju poslova od javnog interesa i trošenju novca poreznih obveznika. Pritom podsjećamo da optužbe za eventualne manipulacije bolovanjem, koje s gnušanjem odbijamo, nitko nigdje nije utvrdio.

Slijedom navedenog pozivamo Vas da se smjesta odredite prema odluci uprave Croatia airlinesa donesenoj nedvojbeno u dosluhu s resornim ministrom. Vaše određenje ujedno će biti i određenje prema socijalnom dijalogu, koji nakon ovakvih događaja postaje posve besmislen.

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a