limun2web

Ustav nam svima jamči pravo na posao i ako se malo našalimo (iako je tema vrlo ozbiljna), u slobodnoj interpretaciji proizlazi da su nezaposleni zapravo protuustavna kategorija.

O čemu je zapravo riječ? O razlici između prava i pravde te želja i mogućnosti.

Ako vam je „Štef” dužan 1000 kuna kojih nema sud vam može sto puta presuditi u vašu korist, pravda će biti limitirana platežnim mogućnostima – „Štefa”. To je realnost sviđalo se to nama ili ne.

A sada da pređemo na konkretan slučaj koji se tiče svih nas u Infrastrukturi. Početkom 2009. sindikati u HŽI, osim Sindikata infrastrukture HŽ-a svjesni materijalne situacije HŽ-a (gubici, troškovi…) kao i općeg stanja u Državi potpisali su III. Aneks KU kojim su se odrekli povećanja plaća za 6%. Sindikat infrastrukture HŽ-a koji nije potpisao III. Aneks podnosi tužbu i Županijski sud u Zagrebu utvrđuje odredbe III. Aneksa ništavnim.

Suma sumarum: HŽ Infra je dužna isplatiti svim radnicima razlike u plaći za period od 2009. do danas što je financijski izdatak od cca 150 do 200 milijuna kuna. Tih novaca ni HŽ Infra kao ni Država naprosto nema. Kao što ni „Štef” nema 1000 kuna koje nam je dužan. U čemu je zapravo poanta?

Poanta je da smo onaj „Štef” zapravo mi sami. Mi radnici HŽ Infre želimo se naplatiti od HŽ Infre to jest od nas samih i nauštrb nas samih. I što slijedi?

Imamo dvije varijante:

Prva varijanta je podizanje tužbi i slijede naplate; blokada računa i mogući stečaj te likvidacija. Ovo je crni scenarij.

Druga, realnija varijanta je podizanje tužbi i isplate djelatnika na račun smanjenja troškova to jest otpuštanja radnika. Ovo je realnost.

Sami sebi zabijamo nož u leđa. Tjeramo „pravdu” za koju ne postoji financijsko pokriće ili da budemo još jasniji tjeramo „pravdu i pravicu ” na vlastitu štetu.

Postupak Sindikata željezničara Hrvatske koji nudi pravnu pomoć za podizanje tužbi ocjenjujemo krajnje nekorektnim. Pretpostavljamo da se naprosto radi o neznanju bez namjere.

Uprava HŽ Infre nas je svjesna ozbiljnosti upozorila na posljedice podizanja tužbi i u cijelosti dijelimo njihove stavove. Novca naprosto nema i od toga se ne može pobjeći. Pokažimo i dokažimo da smo svjesni situacije u kojoj se HŽ Infra (zapravo mi sami) nalazi, pričekajmo bolja vremena.

Nemojmo (kako se kaže) klati vola za kilu mesa.