uceniciZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) – Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sufinanciranju prijevoza za učenike srednjih škola, za što će se do kraja godine izdvojiti 105 milijuna kuna, a u idućoj godini do pola milijarde kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prikupilo je podatke o učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola koji pokazuju da 55.792 učenika, odnosno 33,6 posto, putuje u školu javnim prijevozom.

Najviše učenika putnika ima u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanje u Gradu Zagrebu. Također, vrlo su velike razlike u prosječnoj mjesečnoj cijeni prijevoza po učeniku – za cijelu Hrvatsku ona iznosi 512 kuna, no od toga prosjeka odskaču Istarska županija s 1003 kune i Ličko-senjska županija s 1079 kuna, dok je najniža cijena u Zagrebu od 295 kuna.

Vlada će sufinancirati prijevoz sa 75 posto iznosa.

Iz Odluke:

Pod javnim prijevozom učenika podrazumijeva se prijevoz od mjesta prebivališta/boravišta učenika do mjesta škole i od mjesta škole do mjesta prebivališta/boravišta (međumjesni prijevoz) i to sredstvima redovitog putničkog javnog linijskog prijevoza (autobus i vlak).

Ukoliko učenik ima mogućnost korištenja prijevoza vlakom i autobusom, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podmirivat će trošak prijevoza vlakom.

Kriteriji za ostvarivanje prava sufinanciranja troškova javnog prijevoza su:

  • da je učenik u školskoj godini 2012./2013. upisao i redovito pohađa srednju školu na području Republike Hrvatske,
  • da učenik kupuje mjesečnu kartu za korištenje sredstava redovitog putničkog javnog linijskog prijevoza (autobus i vlak).
  • da udaljenost od mjesta prebivališta, odnosno boravišta učenika do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara.