kate webDanas, 30. svibnja 2012. godine oformljeno je Socijalno vijeće za sektor željezničkog prometa.  Vijeće je osnovano na inicijativu sindikalne strane koja već duže vrijeme upozorava na nužnost iskrenog i učinkovitog socijalnog dijaloga.

Uprave društva HŽ Holdinga su u Vijeće imenovale osobe, premijerskim rječnikom rečeno, „trećeg ešalona“ koje nemaju nikakvih pa čak ni formalnih ovlasti za donošenje bilo kakvih odluka bitnih za socijalnih dijalog i željeznički sektor u ukupnosti, što najbolje govori o ozbiljnosti njihove namjera za iskrenim radom.

U trenutku dok se odlučuje o budućnosti željeznica u Hrvatskoj, sindikati su nazočnog predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava (također iz „trećeg ešalona“) te predstavnika  Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (čak iz „četvrtog ešalona“) upoznali da je sindikalna želja za iskrenim socijalnim dijalogom i kroz ovo Vijeće zloupotrijebljena od strane Uprava na način da se ovo Vijeće koristi samo kao izlika prema javnosti i predstavnicima EU u Hrvatskoj da socijalni dijalog postoji – iako istoga uopće nema.

Uprave društava HŽ Holdinga ne pozivaju sindikate na sastanke na kojima bi se razgovaralo o procesu restrukturiranja, a i one rijetke koje su to samo u par navrata učinile, prezentiraju potpuno krive podatke i demonstriraju svoju bahatost i neiskrenost.

Sindikati svakodnevno dobivaju informacije, no na žalost, isključivo putem medija. Pojedini članovi uprava svakodnevno, pod krinkom „anonimnog izvora“, putem medija plasiraju dezinformacije i laži o radnicima u sustavu HŽ-a. U takvoj situaciji, sindikati – svi osim Sindikata hrvatskih željezničara – napustili su daljnji rad u Vijeću dok nadležni u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ne prisile Uprave na iskreni socijalni dijalog. Sindikati ne žele vjerovati da ministar pomorstva, prometa i infrastrukture podržava ovakvu farsu koju provede Uprave koje je on imenovao, te se nadamo da će pozivom sindikatima na sastanak s njim osobno, demantirati privid da Uprave imaju njegov blagoslov u neiskrenom nastupu prema radnicima. 

 

SINDIKAT ŽELJEZNIČARA HRVATSKE

Branko Kreš, predsjednik

SINDIKAT PROMETNIKA VLAKOVA HRVATSKE

Marko Gašpar, predsjednik

SINDIKAT INFRASTRUKTURE HŽ

Nikola Rubčić, predsjednik

SINDIKAT STROJOVOĐA HRVATSKE

Nenad Mrgan, predsjednik

SAMOSTALNI SINDIKAT HŽ CARGO

Marija Stefanov, predsjednica