gradjanska akcija wSindikalne središnjice pozdravljaju i podržavaju organizaciju prosvjeda 12M, pozivajući svoje članove da se ove subote u 18 sati na središnjem zagrebačkom trgu pridruže ovom globalnom pokretu protiv bezdušnog svjetskog poretka u kojem sva moć i vlast pripada izrazito uskom krugu najbogatijih dok je ostatak svijeta prisiljen živjeti po njihovom diktatu.

Hrvatska u tom pogledu nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima. Građani su pod sve većim opterećenjem saniranja posljedica tuđih pogrešnih ekonomskih politika koje su dovele do krize, a ostvarenje Ustavom definirane socijalne države postaje sve dalji i sve manje dostižan ideal u koji malo tko više vjeruje.  Štoviše, po nekim aktualnim događajima u kojima se represivni aparat stavio u službu protivnika sindikalnih sloboda, zanemarivši prethodno svoju dužnost sankcioniranja gospodarskog kriminala, čak pokazujemo i inovativnost u praksi anomalija neoliberalizma. Najave iz Vlade navode nas na zaključak da će praksa svaljivanja tereta krize isključivo na leđa građana najvjerojatnije ostati jedini način konsolidacije državnih financija kroz daljnje umanjenje prava radnika, nezaposlenih i umirovljenika.

Moć novca fascinira političare i ma koliko bila bezobzirna i sebična – podilaze joj. Politika štednje služi jedino održanju postojeće ideologije i uspostavljenog ekonomskog i političkog modela. Ideološke konstrukcije poput „učinkovitosti“, „kompetitivnosti“,  „konkurentnosti“ u funkciji su podržavanja hrvatskog tipa perifernog kapitalizma koji razara društvenost, solidarnost, jednakost i slobodu. Prepoznajmo što nam rade – oduprimo se!

Ukratko, dominantna teorija i praksa neoliberalizma, koja upravo u ovim trenucima krize pokazuje svoje pravo lice te koju zastupaju i lijeve i desne centrističke političke opcije, je stvarnost koja 99 posto građana ove zemlje pogađa podjednako kao i ostatak svijeta koji će ove subote prosvjedom pokazati svoje neslaganje sa smjerom kojim svjetski poredak ide. Sindikalne središnjice pozivaju svoje članove i simpatizere da budu u pravo vrijeme na pravom mjestu i pokažu svoju pripadnost pokretu koji želi zaštititi temeljne interese čovječanstva, ili barem njegovih 99 posto!

Naravno da i mi pozdravljamo i podržavamo prosvjed protiv bahatih koji nasrću i na nas.

izvor: http://www.hus.hr/?p=2186