prosvjedRazlog ovom prosvjedu je jednostrana provedba mjera racionalizacije kojoj je glavni cilj smanjenje radnika. Bez obzira na izraženu spremnost sindikata s pravom na kolektivno pregovaranje, kao i radnika HŽ Infrastrukture da zajednički nađemo način mogućih ušteda kroz smanjenje prava i rezanjem ostalih troškova Uprava prema naputku Vlade RH želi prije svega proglasiti višak i otpuštati radnike.

Najavljena reorganizacija Hrvatskih željeznica je počela u tvrtki HŽ Infrastruktura d.o.o., kojoj je osnovna zadaća održavanje infrastrukture i organizacija i regulacija prometa. Možemo samo konstatirati da vlasnika (državu) ne brine stanje željezničke infrastrukture na kojoj je prosječna brzina vlakova V max 30 km/h. Tko će konkurentno voziti tim prugama? Koje probleme će riješiti ovim otpuštanjem radnika?

Također među nama ostaju i oni koje je prethodna uprava u zadnje tri godine zaposlila. Oni se ne trebaju brinuti – nikada nisu tehnološki višak.

Unatoč svemu mi smo svjesni okruženja u kojem se nalazimo. Spremni smo na bolne financijske rezove i smanjivanje naših primanja a sve zbog očuvanja specifičnih željezničkih radnih mjesta za koja je potrebno višegodišnje školovanje i iskustvo. I koji nemaju nigdje drugdje mogućnost zaposliti se i raditi, osim na željeznici.

Želimo konačno da se cjelokupna hrvatska javnost, počevši od lokalnih uprava, gradova, županija do Vlade RH, javno odredi da li im je željeznica potrebna ili ćemo održavati željeznički promet samo na koridorskim pravcima i u čvoru grada Zagreba.

Donosimo priču o prosvjedu sa svim bitnim informacijama za prosuđivanje odlučnosti da se obranimo od bahatog nasrtaja: