milanovicPremijer Zoran Milanović 1. svibanj proslavio je u riječkom izletištu Ronjgi uz slijedeće riječi:

  • Sretan 1. maja, sretan svima. Dragi prijatelji ovo je govor posvećen svima onima koji ne rade, koji nemaju posla. Onima koji ostaju doma i osjećaju se tužno i nesigurno, a na kraju i beskorisno jer nisu u stanju ispuniti to temeljno pravo. Naš zadatak je težak zadatak, da im osiguramo to temeljno pravo, poštenu plaću za pošten rad. To je sve što normalan čovjek želi i to je sve što normalna država i normalna politika mora osigurati.
  • I bit će teško. Vidite da se ne osvrćemo na ono što je bilo ranije. Što je bilo, bilo je. Time neka se bave oni koji žele, sudovi i analitičari, a nas čekaju ozbiljni problemi. Mi želimo sačuvati način života kakav imamo, naše navike, naše želje, običaje koji su dobri i manje dobri, ali su naši. I želimo napredovati. Da bismo sačuvali ono što imamo morat ćemo raditi teže, ozbiljnije i pametnije nego do sada. Svijet se mijenja, europske države koje su pojam ozbiljnih država zapadaju u probleme, a nama se to ne smije dogoditi. Mi moramo odrediti što nam je važno, što nam nije važno i s čime se moramo uhvatiti u koštac – poručio je premijer okupljenima i dodao: – Obećajemo borbu za svako radno mjesto. Nećemo posustati u toj borbi. Naš zadatak je osigurati poštenu plaću za pošten rad, i to politika mora osigurati.
  • U nekim zemljama ta nezaposlenost je golema, a u nekima nije. To je sve EU, ima prostora i za uspješne i manje uspješne, a ja Hrvatsku vidim kao prostorno malu, ali uspješnima, jakima, žilavima – objasnio je Milanović.

Ne možemo se staviti uz bok Nijemcima jer ih ima puno više od nas, ali sa zemljopisnim smještajem i radnim ljudima kakve Hrvatska ima imamo šanse biti jedna dovoljno uspješna, samostalna i neovisna zemlja na koju ovakve krize neće toliko utjecati – poručio je premijer.

foto: PXL_111117_810 Boris Scitar Vecernji list PIXSELL