Danas je održana 2. sjednica NO HŽ Infre. Na njoj je ogoljena suština, ono od čeg smo strepili i na što smo ukazivali: predsjednik uprave sindikatima nije govorio istinu glede najava o prebacivanju najavljenih 350 radnika TPVV-a i oko 550 radnika iz Posit-a, Proreg-a, Pružnih građevina i Remonta. Za tih 900 radnika nije osigurana plaća, niti ih se kroz prijedlog Poslovnog plana za 2012. prepoznaje na pozicijama troška radnika. Niti igdje drugdje. Predsjednik uprave priča priču o nekakvom rebalansu koja ničim nije potkrijepljena. Kao da će ga on sam donijeti. Jelte, radi se o tričavih 100 milijuna državnih kuna.

Strašno. I vrlo opasno.

Kakva je to i čija je to igra kojom se neistinama namjerava nanijeti nesagledive štete nama sadašnjim radnicima HŽ Infre tek treba vidjeti, no nedvojbeno je da se u prijedlogu Poslovnog plana za 2012. koji je danas od NO glatko odbijen sa zadatkom: doraditi! koristi „odoka“-tivna metoda smanjenja broja radnika za 500. Ničim obrazloženo i na ničemu utemeljeno. A istovremeno uprava u Prijedlogu Poslovnog plana za 2012. prešućuje izradu nove organizacije HŽ Infre koja će državu koštati dodatnih 100 milijuna kuna godišnje. Toliko o efikasnosti i sličnim obrazloženjima razloga donošenja nove organizacije.

Začuđeni smo da i ova uprava koristi istu retoriku kao i prethodna: jedno govori, drugo misli, a treće radi. Ovome treba nadodati da smo već sada u debelim neprilikama glede dotoka sredstava s proračunskih pozicija i da nam je plaća isplaćena bez poreza, prireza i sl. davanja. Ako znamo da za plaću trebamo 70 milijuna kuna, da nam je država doznačila kompletna sredstva tek sa zadnjim danom ožujka 2012. jasno je da koračamo rubom provalije i da će nas bilo kakav dodatni teret odvući u provaliju. 900 radnika mjesečno stoji najmanje 7,6 milijuna kuna, a godišnje nepunih 100 milijuna.

SPVH ovime ne izražava protivljenje dovođenju tolikog broja radnika, no protivi se da nam se plaća smanji za 30% kako bi namirili taj trošak. Ovakvim načinom neuvjerljive prezentacije moranja smanjivanja prava iz KU samo bude sumnju u opravdanje. Čak je korištena i prijetnja: ili sami napravite. ili će država to učiniti daleko rigoroznije.

A tko voli nek izvoli.