naslovnica br 3 webJedna  od  osnovnih  ekonomskih  maksima  glasi: besplatni  ručak  ne postoji.  Ovo je zapravo  ekonomska priča o  ručku, a kako  bi je pojednostavnili  zamislimo  da je za ručak   čobanac.   Dakle,  ovo je priča o  čobancu.

1.    Počnimo sa  tržištem. Tržište nam kaže  da  će za  ručak,  to jest   čobanac,  platiti 100   kuna.  Znači,  moramo  pripremiti čobanac  čiji  troškovi  su  ispod  100   kuna. Ako skuhamo  čobanac  za  120 kuna  u gubicima  smo i slijedi  bankrot,   ako ga skuhamo  za 100  kuna   na nuli smo,  a ako ga skuhamo  za  80 kuna   konkurentni smo i   ostvarujemo profit.  Stvari su vrlo jednostavne.

2.  A sada  na scenu  stupa  država.  Država  može prema  čobancu  imati   tri ekonomska stajališta:

  • prepusti nas  (kuhara,  tj.  trgovačko društvo)  da sami skuhamo čobanac  kako  znamo i  umijemo i  ne  miješa se,
  • država može  raznim mjerama  utjecati na  uvjete  spremanja  čobanca,  mjere važe za sve,
  • država može  direktno  pojedine  „kuhare“   iz raznih razloga   zaštititi  od  direktnog   utjecaja  tržišta.

3.   Da vidimo nekoliko  primjera  kako  država   štiti  „kuhare“.

3. 1.   Spremamo   čobanac za    120 kuna,    a  država  nam   omogući  monopol na tržištu, što znači da ga može  prodavati po  200  kuna  što naravno i činimo.   Zarada  po porciji čobanca  je 80 kuna,  posao je izuzetno profitabilan.

Svaka sličnost  sa  poslovanjem  HT-a  i cijenom njihovih  usluga  je slučajna.

3.2.  Spremamo  čobanac    za 120  kuna,  a država  nam omogući  stalni dodatni  prihod.  Naplaćujemo  60  kuna   po gostu  za  upotrebu garderobe. Poslujemo  pozitivno  i cijenjeni smo član  društva  i ekonomske zajednice.

Svaka sličnost   sa  poslovanjem  HAC-a  i  HC-a   je slučajna.

3.3.   Spremamo  čobanac  za  120 kuna  a država  nam svake godine direktno iz budžeta  nadoknađuje razliku  do  100  kuna.  Gubitaši smo,  neprofitabilni  i nekonkurentni   i  o nama  je slika u javnosti kao o jednom od  najvećih problema  društva.

Svaka  sličnost sa  HŽ–om  je slučajna.

4.  Stvari uvijek moramo  sagledati jasno  i precizno.  Cilj nam je  pripremiti čobanac  za  80 kuna,  biti konkurentan.  Uvijek moramo  imati na umu  čobanac  (poslovni proces)  i odnos   koristi i troška    cost – benefit. Ukoliko   pomiješamo  kruške  i jabuke  pa na kraju ne vidimo   koliko nas  čobanac  košta    gubimo  sposobnost  misaonog  djelovanja,  što znači da  više ne  kontroliramo  djelovanje.

Ovo je  dobro uočljivo  u financijskim izvještajima  i računima  dobiti  i gubitka  gdje  razni  financijski  pokazatelji  kao  npr. intervencije države,  spekulativni  faktori  (kamate,  dividende…)  zamagljuju  sliku  djelovanja – čobanca.  Na kraju nam se dešava  da ne znamo  koliko  nas  čobanac – ručak  košta  i koliko  smo zapravo  efikasni.  Narodna poslovica  kaže Ne zna se ko pije a tko plaća.

Prvitak: Na peronu br 3