zima2012Snijeg pada i u Slavoniji i u Lici, i u Zagorju. Pada i u Dalmaciji. No, željezničari su uglavnom dobro organizirani i bore se.

Da nije gluposti uzrokovanih podjelom jedinstvenih željeznica vlakovi bi zasigurno manje kasnili. Tako su nam dispečeri u Putničkom prometu uglavnom zbog neiskustva i neznanja proizvodili probleme. A kad im se pridruže biseri iz Vuče eto ti belaja. Kasni li kasni.

Ovdje ne tvrdimo da i mi nemamo slične proizvođače problema, dapače. Kad zataje drugi, mi uskočimo sa svojom akrobacijom koja sve zasjeni. I tako to ide u krug.

A zima ne sustaje, snijeg pada i ne haje za naše podjele. Tako i putnici koji traže elementarno –prijevoz doma, u školu, na posao. I očekuju tople i redovite vlakove. I to je to. Da nije elementarnih nepogoda koje proizvode članovi uprava i njihovi isto tako sposobni puleni bilo bi bajno. U ovakvim ekstremnim uvjetima najočitije postaju njihove gluposti i oporost koja ostaje iza medijskih i inih prepucavanja. Kako su oni na tim pozicijama većinom prošlost u ovom videu ih nema.

Ovdje pričamo svoju priču, onu koja se često i ne vidi.

Kako protiv velikog snijega? Nekako se snalazimo, čistimo metlama, lopatama, negdje priručnim uređajčićem. Negdje je u pauzi bilo i toplog čaja. No i kad ga nema čistimo, borimo se. I promet ide.

Upravo stoga zamolili smo kolege iz većine željezničkih centara da snime događaje u svom okruženju kako bi ih prikazali u zajedničkom videu. Subota je dan kao stvoren za to: manje vlakova, manje putnika, a vrijeme – opet se razgoropadilo. I evo ga, slike iz Osijek, Čakovca, Varaždina, Zagreb GK, Bjelovara, Koprivnice… Nešto fotki iz Karlovca…

Dok gledamo isječke iz kolodvora koji su se odazvali podsjetimo se tko su ti ljudi koji praktično omogućuju da i vlakovi i putnici dođu i odu.