Neviđeno licemjerstvo naglašava vijest objavljena na Internet stranici HŽ Infre s naslovom „Dovršen projekt obnove“. Što je dovršeno? Vlakovi će juriti 160 km/h, ali i voziti preko tih prijelaza s 50 km/h. Ukoliko senzor zataji, a evidentno je da se zatajenja događaju, što je utvrdila Službe inspekcije sigurnosti željezničkog prometa još 5. rujna 2005. vozila na prijelazu i ljudi u njima ne mogu izbjeći nalet. Osim ako imaju neviđenu sreću.
Privremenim rješenjem MMPI je priznalo da je na dionici obnovljene željezničke pruge Vinkovci – Tovarnik – državna granica ignorirana presuda Upravnog suda RH, te da oprema ne zadovoljava sigurnosne norme. Zbog toga je uvedena brzina preko ŽCP-a od svega 50 km/h. Ovdje su ugrađeni senzori koji nisu potpuno pouzdani, koji ne zadovoljavaju udvojne elemente uključivanja. Na nekim drugim pruga u RH vlakovi preko prijelaza osiguranih uređajima s takvim senzorima, vlakovi voze kao da nisu osigurani: staju ispred njih, te po zaustavljanju cestovnih vozila nastavljaju vožnju. Na dionici od Vinkovaca do Tovarnika ukupno je 12 takvih prijelaza. Mi smo ovaj materijal pripremali na CP-042 „Stari Jankovci“ i na CP-032 „Orolik“.
Investitor –  HŽ Infrastruktura d.o.o., tj. uprava HŽ Infre, odlučila se zaigrati igru izvan svake pameti – ne poštivati presudu: nije zamijenila sporne senzore koji dokazano nisu pouzdani. Naprotiv, zatražila je dozvolu za upotrebu. Time je grubo prekršila i drugo pravilo – uz zahtjev za izdavanje rješenja o početku rada infrastrukturnih podsustava investitor tijelu nadležnom za sigurnost dostavlja dokaze da oprema i materijali udovoljavaju propisanim uvjetima za ugradnju.
Sve ovo dokazat će prve žrtve. Do tad slavimo EU fondove i popijmo slavonsku šljivu. Uz nju lakše se zaboravlja neprimjerena beskrupuloznost. Cijela priča je u našem videu: