IzrezakDanas 20. listopada 2011  godine potpisan je kolektivni ugovor za djelatnost HŽ Infrastrukture d.o.o. Najvažnije što se postiglo ovom kolektivnim ugovorom je da su radna prava sačuvana u istoj mjeri kao i u dosadašnjem Kolektivnom ugovoru, a pojedina su  čak i bolja. Na taj način spriječili smo uvođenje Pravilnika o radu i osigurali prava za naredne tri godine uz jednu godinu produžene primjene (3+1).

Imali ste priliku čitati u glasilima poslodavca da predlaže povećanje cijena sata rada, izravnanje prava radnika izvlačeći iz konteksta samo dijelove koji odgovaraju poslodavcu. Prava istina je da su se cijelo vrijeme pregovora od strane poslodavac nametale odredbe Pravilnika o radu kroz koje bi se dobar dio važećih prava ukinuo. Prava koja svakom radniku znače novac u ukupnim primanjima, prava koja utječu na broj radnika na pojedinom radnom mjestu. Smanjiti ta prava, a povećati cijene sata rada u konačnici većini radnika donosi manje u ukupnoj naknadi plaće.

Pored poslodavčeva nastojanja smanjivanja prava radnika kroz kolektivne pregovore dodatni pritisak vršio se i sa plasiranjem informacija o V. Izmjenama Pravilnika o organizaciji, kroz koje bi se uvelike smanjio broj radnika. Putem medija plasirale su se neistine o primanjima pojedinih radnika, prijetilo se tzv. analizom Info pulsa i ukidanjem službenih mjesta. Vrijeme koje je pred nama pokazat će da li je naš oprez bio opravdan i dali smo s pravom iskoristili sve mogućnosti i spriječili umanjenje broja radnika.

Sindikati s prvom na kolektivno pregovaranje u HŽ Infrastrukturi s punom odgovornošću i u dobroj vjeri procjenjuju da je učinjeno maksimalno i potpisuju ovaj Kolektivni ugovor s jednim jedinim ciljem: OČUVATI PRAVA RADNIKA.

Informacije o detaljima iz potpisanog Kolektivnog ugovora možete dobiti kod svojih sindikalnih predstavnika.

SINDIKAT INFRASTRUKTURE HŽ

SINDIKAT ŽELJEZNIČARA HRVATSKE

SINDIKAT PROMETNIKA VLAKOVA HRVATSKE