clockDana 04. listopada 2011. godine na zahtjev tri sindikata s pravom na kolektivno pregovaranje u HŽ Infrastrukturi d.o.o. (SIHŽ, SŽH i SPVH ) održan je sastanak s resornim ministrom gosp. Božidarom Kalmetom na kojem je bio prisutan i B. Jerneić, predsjednik uprave HŽ Infrastrukture. Tema sastanaka je kolektivno pregovaranje za novi kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi, jer se dosadašnje pregovaranje od strane poslodavca svodi na traženje smanjivanja prava radnika u odnosu na važeći kolektivni ugovor, te izjednačavanje KU s Pravilnikom o radu.

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat željezničara Hrvatske predložili su da se važeći kolektivni ugovor sa svim pravima, tek uz tehničko usklađenje sa Zakonom o radu, produži na rok od 3 godine + 1 godinu produžene primjene. Na taj način regulirani su i potpisani Kolektivni ugovori u HŽ Vuči vlakova i HŽ Cargu.

Sindikat infrastrukture HŽ na sastanku nije mogao donijeti konačnu odluku, te će je donijeti nakon sastanka Glavnog povjereništva SIHŽ.

Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o. ostaje kod predloženih izmjena važećeg kolektivnog ugovora koja najviše pogađaju prava izvršnih radnika.

Što nam nakon svega opisanog preostaje? Očito samo jedno: industrijskim akcijama, sukladno Zakonu o radu, upozoriti upravu i resorno Ministarstvo na značaj i težak položaj izvršnih radnika u HŽ Infrastrukturi. Uvjereni smo  da će svi izvršni radnici HŽ Infrastrukture  biti jedinstveni, te da ćemo zajednički obraniti naša stečena prava.