alan f 2webKolektivno pregovaranje u HŽ Infri je započelo! Platforma je važeći kolektivni ugovor. Tako je konačno završila trakavica ometanja rada na najvažnijem sindikalnom zadatku. Do 22. kolovoza 2011. sindikati će (obećali su si) usuglasiti namjere, te poraditi na postizanju jedinstvenog nastupa prema poslodavcu. Odmah, u početku postavili smo si zadaću slušati i uvažavati prijedloge i traženja drugih, te ne biti isključiv.

Poslodavčev tim bio je vidno iznenađen. Naime, još jučer kružila su pisma GSV-u, ministru, Vladi, upravi… koja su govorila o sindikalnoj neslozi, a danas – evo nas zajedno za pregovaračkim stolom. U tom prvom sastanku sudjelovali su članovi pregovaračkog  tima  poslodavca u sastavu Božo Cerovečki, Tihomir Španić i Krunoslav Belić,  te sukladno odluci GSV-a pregovarački odbor sindikata od 5 članova Rade Prosenjak i Slavko Proleta SIHŽ, Zoran Maršić SŽH, te Srećo Stjepić i  Anto Iličić SPVH. Mada broj članova pregovaračkog tima nije i ne smije biti presudan, vidljivo je da nitko od sindikata sam nema većinu. Namjera nije i ne smije biti da se tehnikom preglasavanja donose odluke, jer bi nas to vrlo brzo odvelo na krivi kolosijek…

Vrijedi napomenuti da u odnosu na prethodno kolektivno pregovaranje u ovom pregovaračkom odboru sindikata nema SHŽ. Naime, zbog malobrojnosti članstva u HŽ Infri nije im primjenjujući D’Hondtovu metodu pripalo ni jedno pregovaračko mjesto. Kako će na to reagirati njihovi, ali i naši članovi vrijedi osluškivati.