kosor webZAGREB, 5. svibnja 2011. (Hina) – Hrvatska je vlada s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) i konačni prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, a odlukom je onemogućila da zaposleni u državnoj službi dobivaju naknadu za rad u povjerenstvima, vijećima, savjetima, radnim skupinama i drugih sličnim tijelima što su ih osnovali vlada ili ministarstava.

„Još više reda i još više rada“, kazala je premijerka Jadranka Kosor ističući da se tom odlukom nalazi prostor za uštede.

Po podacima koje je iznijela, više od 49 milijuna kuna prošle je godine utrošeno za naknade za rad u raznim povjerenstvima, vijećima, radnim skupinama i slično.

Ako netko dobiva plaću u državnoj upravi nikakvu naknadu ne može dobiti za rad u povjerenstvu u drugom tijelu uprave ili u drugom ministarstvu, kazala je premijerka.

Tako zaposlenici u središnjem tijelu državne uprave više neće dobivati naknadu za rad, članstvo u povjerenstvima, vijećima, savjetima, radnim skupinama i sličnim tijelima osnovanim zakonom, odlukom vlade ili aktom čelnika središnjeg tijela državne uprave, kao ni kada u takvim tijelima sudjeluju kao predstavnici tijela čiji su zaposlenici.

Odlukom se na 2000 kuna mjesečno ograničava naknada vanjskih članova, stručnjaka u povjerenstvima, vijećima, savjetima, radnim skupinama i drugim sličnim tijelima.

Stručnjacima koji rade na zakonskim prijedlozima i drugim aktima naknada od 2000 kuna će se isplatiti kada zakoni i akti budu objavljeni u Narodnim novinama.

U slučaju plaćanja po održanoj sjednici ili po obrađenom predmetu naknada se vanjskim članovima ograničava na 150 kuna neto po sjednici ili predmetu.

Odlukom se također utvrđuje da se u tijelima koja isplaćuju niže naknade te naknade ne smiju povećavati.

Premijerka kaže da će, sukladno zaključku užeg kabineta, analizu raznih povjerenstva i radnih tijela morati napraviti i javna poduzeća te da će se na temelju te analize slična odluka donijeti i za ta poduzeća.

Vlada je Saboru predložila izmjene ZOR-a koje su, ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač, usklađene sa socijalnim partnerima i ponajviše se odnose na institut radnog vremena.

Izmjene se prije svega tiču rasporeda i preraspodjele radnog vremena, korištenja godišnjih odmora u slučaju promjene poslodavca, te pojašnjenja oko otkaza radnicima s profesionalnom nesposobnošću za rad.

PRIVITAK: Prijedlog izmjena ZORa 05 05 2011