rim_spvh_0784

Članovi SPVH (i članovi njihovih obitelji) hodočastili su od 24. do 30. travnja u Asiz, Rim i Padovu. Bilo nam je prije svega lijepo, ugodno, a sada mogu reći i nezaboravno. Plan i program izradila nam je turistička agencija Mihael iz Varaždina.

Dakle, prva postaja našeg puta bio je Asiz, grad svetoga Franje i svete Klare. Kratko zadržavanje u bazilici, te obilazak nekoliko crkava i groba sv. Klare pomogli su nam osjetiti duh grada u kojem je započela velika obnova redovništva i Crkve u XIII. stoljeću.

Trodnevni posjet gradu Rimu i Vatikanu ispunili smo obilaskom središnjih mjesta početaka kršćanske vjere kao i važnim mjestima koji su obilježila antički Rim. U srijedu, 27. travnja, sudjelovali smo na općoj audijenciji kod pape Benedikta XVI. koji nas je pozdravio na hrvatskome jeziku. U obilju različitih ljudi, zastava i boja ispred bazilike sv. Petra istinski smo osjetili što znači pripadati univerzalnoj Crkvi, sastavljenoj od svih naroda. Uslijedio je obilazak bazilike sv. Petra, a slijedeći dan i Vatikanskih muzeja.

Kroz tri „rimska“ dana posjetili smo tri bazilike: sv. Ivana Lateranskoga, sv. Marije Velike i sv. Pavla izvan zidina. Ranu povijest kršćanskoga Rima upoznali smo posjetom Katakombama sv. Kalista. Skraćeni posjet antičkome Rimu upotpunjen je obilaskom crkve sv. Marije (Aracoeli), gdje je pokopana posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić. Dnevno razgledavanje Rima završavali smo svetom misom u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Zadnji dan prije, povratka u Lijepu našu, na programu bila je Padova, grad Sveca svega svijeta, sv. Antuna Padovanskoga. U njegovoj bazilici sudjelovali smo u sv. misi za hodočasnike iz Poljske koji su tu imali stanku na putu do Rima i sudjelovanja u beatifikaciji dragog nam pape Ivana Pavla II. Na kraju posjetili smo i kapucinski samostan – svetište sv. Leopold Mandića, gdje je sahranjen veliki hrvatski svetac i poznati ispovjednik.

Fotografije koje su nam dostupne podijelili smo  u 15 galerija, svaka sa 50 fotografija. Nalaze se lijevo u meniju FOTO GALERIJE. Po nazivu lako ćete se prošetati mjestima na kojima smo bili.