Gaspar_webOsnovna uloga svake udruge, bez obzira o kakvoj je udruzi riječ, (politička, kulturna, ekonomska, sportska…) je zaštita i promoviranje interesa članova udruge. Tako je i osnovna uloga SPVH-a da štiti i promovira interese svojih članova. Konkretno, da članovima SPVH-a osigura optimalne radne uvjete i adekvatno učešće u raspodjeli.

Kako to radimo? Prvenstveno legalnim putem nastojimo da se u legislativi (zakonima, pravilnicima, odlukama…) ne „zaobiđu“ naši interesi, interesi članova SPVH. U slučajevima „nesporazuma“, kada nas se ne sluša ili kad smatramo da će nam se temeljni egzistencijalni interesi grubo zaobići, nećemo se libiti pribjeći i krajnjoj legitimnoj mjeri -štrajku.

No, postoji i druga strana medalje – zove se konsenzus. Što je to? Moramo biti svjesni da nismo jedini na svijetu i da ima i drugih; drugi sindikati, uprave, ministarstvo… imaju također svoje interese i da je naprosto nemoguće da svi realiziramo svoje interese u cijelosti. Konsenzus je usaglašavanje interesa. To je trajan proces koji zahtijeva dobro poznavanje cjelokupnih društvenih uvjeta (koji su glavni limitirajući faktor, bolje rečeno, granice mogućih rješavanja interesa) – pogotovo ekonomskih, unutar kojih tolerancijom i  razumijevanjem usaglašavamo interese.