rusevina2HŽ svojom administracijom ponovo obara sve rekorde sporosti. Da li će se svi stanovi do kraja raspasti prije nego se nešto pokrene? Godine prolaze, pravilnik je napisan, prošao je čitanja, ministarstvo – uprava – ministarstvo. I čeka na upravi, čeka na ministarstvu i skuplja prašinu. A stanovi i objekti u vlasništvu Hž infrastrukture propadaju, postaju sve derutniji i gube na vrijednosti. Prolazimo pored njih gledamo ptice koje su napravile gnijezda, gledamo ostatke stakala koja otpadaju jer je stolarija od neupotrebe i neodržavanja istrulila. Možda to nekome u HŽ-u odgovara jer svi znamo kako se transparentno obavlja javna nabava i da se građevinski radovi plaćaju normalna cijena – puta 10, je li to možda razlog da se dopušta takvo propadanje? Da bi se kasnije moglo dobro zaraditi u popravcima istih i provizijama.

U HŽ Infrastrukturi zaposleno je dosta mladih ljudi koji ne mogu početi graditi svoje domove i podizati obitelji s obzirom na stanje u državi i skupe kredite, a HŽ ima stanove po malim stajalištima i kolodvorima koji od neupotrebe i neodržavanja propadaju. Jedino opravdanje za takvo stanje je pravilnik koji je u postupku donošenja već  godinama i nikako da stupi na snagu.

Mene osobno, a vjerujem i mnoge druge zanima koji je točno razlog da sve to stoji? Nije da se radi o atraktivnim nekretninama u centru grada? Propadaju stanovi i ostale nekretnine u sustavnom zanemarivanju kao što i HŽ u globalu trune iznutra i izvana zbog zanemarivanja. A radnici trpe…trpe…

Do kad? Do kad će svi gledati samo na svoje stolice dok se zgrada oko njih raspada? Gdje je nestao ponos željezničara koji smo nekad imali, kad je željezničar bio gospodin željezničar. Sad bez uniforme u kolodvoskoj zgradi koja propada pitam se jesam li uopće  željezničar?

Reći će te da su obnove skupe, a HŽ nema novca. I da, istina je da su skupe, kad na malom kolodvoru fasada košta milijun kuna, a za 6 mjeseci se ljušti jer je neadekvatno napravljena. Fascinantno je da to nikome nije čudno jer se za milijun kuna naprave fasade za minimalno 5 malih kolodvora. I naravno da se onda nema ni za uniforme ni božićnice, a uskoro ni za plaće. Da nije degutantno bilo bi smiješno!

Ako se promijeni vlast i dođe nova uprava proći će još godina-dvije jer će se uhodavati, a Pravilnik o nekretninama biti će prevelika odluka da se potpiše u prvoj godini, a nekretnine će propasti još više i tako u začaranom krugu naše administracije.

Što još reći osim sad već ukorijenjene uzrečice među nama radnicima: „Gdje prestaje logika počinje HŽ“.