BOZO_04-06-2008webHŽ INFRASTRUKTURA d.o.o.

Uprava

Branimir Jerneić, predsjednik

Poštovani direktore,

uočili smo da izvršni direktor Prometnih poslova vrši trajan, ali izrazito nekorektan pritisak kojim zahtjeva da se prekovremeni rad „vraća“ kroz slobodne smjene tijekom istog mjeseca, mijenjajući već objavljeni raspored rada. On s vrha vertikale Prometnih poslova sebi podčinjenima naređuje nezakonito postupanje prema izvršnim radnicima. Jednostavno rečeno – radnicima otima zarađeno.

Podsjećamo da u slučaju da poslodavac objavi raspored rada, te naknadno od radnika zatraži da u tom mjesecu radi prekovremeno, poslodavac ne smije tako odrađene prekovremene sate zamijeniti slobodnim smjenama. To nije mjesečna preraspodjela. Izvršni direktor Prometnih poslova, valjda u cilju posvemašnje štednje, ali sve više i kroz uvođenje straha traži i inzistira na postupanju suprotnom KU i ZOR-u.

Vrlo često su zbog nedostatka radnika pojedina radna mjesta nezaposjednuta ili se na istim  radi s promijenjenim rasporedom rada u odnosu na raspored propisan voznim redom i poslovnim redom kolodvora (tehnološkim procesom), a radnici se dan ili dva  prije obavijeste da ne rade. Radna mjesta ostaju nezaposjednuta, vrlo često se zbog izbijanja viška sati radi sa i onako smanjenim manevarskim sastavom. Nesumnjivo je da su uputu dobili od direktora, jer vidljivo je ujednačeno postupanje.

Podsjećamo da poslodavac nema pravo sate prekovremenog rada zamijeniti satima oslobađanja od rada (opisujući to mjesečnom preraspodjelom), ukoliko je već objavio mjesečni raspored rada.

Usporedite li službene podatke o broju radnika i o ostvarenom prekovremenom radu u isto vrijeme (npr. kroz zadnjih 5 godina), naše primjedbe zorno će pokazati neodrživo – istovremeno se smanjuje broj izvršnih radnika i broj prekovremenih sati, a tehnološki procesi ostaju nepromijenjeni.

Očekujemo Vaše razumijevanje kroz ispravljanje opisanog ponašanja.