Zaprimili smo zanimljiv slučaj kako u državama EU rješavaju lokalni putnički promet. Nakon ukidanja pograničnih putničkih vlakova na relaciji Čakovec – Središče – Ormož, župan općine Središče ob Dravi upućuje  dana 25. studenoga 2010. oštro prosvjedno pismo vodstvu SŽ  i mjerodavnom ministarstvu, te Vladi R. Slovenije. U pismu navodi štetnost odluke o ukidanju putničkih linija za lokalno stanovništvo te traži vraćanje istih.

U odgovoru vodstva SŽ dana 30. studenoga 2010. piše da su navedene putničke linije ukinute na zahtjev HŽ Putničkog prijevoza, da HŽ Putnički prijevoz nije imao nikakvih financijskih troškova prema SŽ za navedene vlakove, kao i za druge pogranične vlakove. Također, navode da su upozoravali vodstvo HŽ Putničkog prijevoza na štetnost odluke te na nezadovoljstvo putnika.

Naravno, vodstvo SŽ shvaćajući značaj željezničkog prometa za lokalno stanovništvo a i to da su oni nositelji javne usluge prijevoza putnika odlučuje da će vratiti putničke linije na svojem dijelu točnije na relaciji Ormož – Središče – Ormož.

Možemo li iz navedenog nešto naučiti?

U prilogu možete pogledati i dopise u originalu.