poverty_webSindikati koji djeluju u poduzećima HŽ Infrastruktura d.o.o. i HŽ Cargo d.o.o. prisiljeni su izaći na ulicu i prosvjedovati kako bi upoznali javnost sa stanjem poštivanja Zakona zaštite na radu u ovim poduzećima.

Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat infrastrukture HŽ-a, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a obavještavaju gore navedene da će pokrenuti aktivnosti  (prosvjede, obustavu rada) na koje su ih prisilile nastale okolnosti . Neodrživost normalnog i sigurnog odvijanja procesa rada zbog dugogodišnje ne isporuke zaštitne i službene odjeće i obuće.

Nakon niza pokušaja mirnog rješenja problema a obzirom da nam na vrata kuca zima i da više niti možemo niti želimo čekati rješenje problema inzistiramo na trenutnoj nabavi neophodne zaštitne i službene odjeće i obuće za sve radnike. Više ne želimo slušati objašnjenja kako je postupak nabave u tijeku niti bilo kakvo drugo birokratsko objašnjenje poput smjene direktora ili administrativnih procedura koje su u tijeku i slično. Mi želimo ono što nam je zakonom zagarantirano, a to je zaštitna i službena odjeća i obuća. Svima nam je poznata važnost zaštite na radu kako za radnike tako i za poslodavce koji kroz ulaganje u zaštitu na radu ne gube već prave uštedu poduzeću (manji broj bolovanja, manji broj povreda i odštetnih zahtjeva) stoga je nejasna ovakva nebriga koja nas je dovela u ovu neizdrživu situaciju.

 

Ovakav odnos uprava HŽ Infrastrukture d.o.o. i HŽ Carga d.o.o. prema problemu zaštite na radu je neodrživ i pravi direktnu štetu radnicima i poduzećima, stoga mi sindikati tražimo:

 

–          trenutnu i neodgodivu nabavu i isporuku službene i zaštitne odjeće i obuće za radnike HŽ Infrastrukture d.o.o. i HŽ Carga d.o.o.

 

–          hitno rješavanje grijanja u zimskom periodu u svim službenim i radnim prostorima u kojima borave radnici HŽ Infrastrukture d.o.o. i radnici HŽ Carga d.o.o.

 

Sindikati će održati prosvjed  09. studenoga  2010. godine od 10 sati na platou ispred upravne zgrade HŽ Holdinga d.o.o.  Zagreb,  A. Mihanovića 12,  odakle će se uputiti u prosvjednoj povorci do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Zagreb, Prisavlje 14.

 

Pismo gornjeg sadržaja upućeno je:

 

Vlada Republike Hrvatske

Jadranka Kosor, predsjednica

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Božidar Kalmeta, ministar

 

Ministarstvo Gospodarstva rada i

poduzetništva Republike Hrvatske

Đuro Popijač, ministar

 

Državni  inspektorat  Republike Hrvatske

Kruno Kovačević, glavni inspektor

 

HŽ Infrastruktura d.o.o.

Branimir Jerneić, predsjednik uprave

 

HŽ Cargo d.o.o.

Zlatko Rogožar, predsjednik uprave