NoviListLogo2_webUnosni poslovi malene tvrtke Info Puls

 

Info puls, po svemu sudeći skromna tvrtka sa zagrebačke Trešnjevke, sklopila je u dva mjeseca poslove vrijedne više od 2,5 milijuna kuna sa HŽ Infrastrukturom. Svi su poslovi sklopljeni na temelju natječaja, ali mnogo toga budi sumnju u njihovu potpunu regularnost. Tvrtka Info puls tijekom ljeta sklopila je poslove koji višestruko nadmašuju njen prosječni godišnji prihod. Naime, lani je ta tvrtka ostvarila prihod od 952.384 kune, a preklani od 961.169 kuna. Čini se da tvrtka nema više od dva zaposlena. Nadalje, riječ je o tvrtki koja nema internetsku stranicu, a po svemu sudeći ni zasebni uredski prostor. Na adresi na kojoj je tvrtka prijavljena isto zvono dijele Info plus i prezimena Radeljić i Gatara pri čemu je vlasnica Info pulsa Vanja Radeljić. Na zgradi nema ploče s nazivom tvrtke. Sumnju pobuđuje i podatak, vidljiv iz dokumenata o provedenoj javnoj nabavi, prema kojem je Info puls u pet od šest slučajeva bio jedini ponuđač. Nadalje, u većini slučajeva rok za predaju ponude, od trenutka objave natječaja, trajao je samo nekoliko dana, a u tom su roku često bili vikendi ili praznici.

 

Nijemi telefon

 

Tako su 9. kolovoza (ponedjeljak) objavljena dva natječaja, oba su »due dilligence« procjene vrijednosti društava i prijedlog modela privatizacije. Rok za predaju ponuda bio je 12. kolovoza (četvrtak). Ta dva ugovorena posla vrijedna su ukupno 440 tisuća kuna, a zanimljivo je da se inače komplicirani postupak »due dilligencea« u jednom slučaju obavlja za samo – 150 tisuća kuna. Istodobno, »analiza troškova dnevnica s prijedlogom implementacije« je posao vrijedan 250 tisuća kuna, što je protuvrijednost 1.470 dnevnica. U srijedu, 4. kolovoza objavljena su dva natječaja, a rok za predaju ponuda bio je utorak, 10. kolovoza. No, četvrtak, 5. kolovoza bio je državni praznik, a potom je uslijedio i vikend. Prvi posao na natječaju Info puls dobio je u postupku koji je objavljen 24. lipnja (u četvrtak), a rok za predaju ponuda bio je utorak, 29. lipnja. Da bi ponuda bila kompletna potrebno je prikupiti brojne dokumente od raznih institucija što je u pravilu nemoguće u tako kratkom roku. Do bilo koga iz tvrtke Info puls nije bilo moguće doći, jer se na uredski broj telefona danima nitko ne javlja.

 

Transparentnost natječaja.

 

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić kazao je da je Info puls vrlo prisutan u poslu i aktivan na natječajima. -Natječaji su transparentni, otvoreni, u skladu sa zakonom i zahvaljujući njima postižemo cijene koje su 10 do 20 posto niže nego prije godinu dana- kazao je Jerneić. -HŽ Infrastruktura je jedina javna tvrtka koja ima portal javne nabave na kojem se objavljuju svi skenirani i potpisani dokumenti iz postupka javne nabave – dodao je predsjednik Uprave. Naveo je Jerneić i da su HŽ Infrastruktura i Info puls dosad odradili ugovorenih poslova u vrijednosti oko pola milijuna kuna. Kao mogući problem naveo je to što se na financijski manje natječaje ne javljaju velike međunarodne konzultantske tvrtke. Konzultantske tvrtke, pa tako i Info puls, daju HŽ Infrastrukturi pravi presjek stanja u pojedinom dijelu poslovanja, a razlog za njihov čest angažman je i taj što »nemaju dovoljno stručnih znanja«. -Zahvaljujući konzultantskim tvrtkama ostvarili smo velike uštede i organizacijska poboljšanja – kazao je Jerneić.Za izradu »due dilligence« studija za privatizaciju dva povezana društva Jerneić je potvrdio da nije uobičajeno da ju vlasnik izrađuje. Međutim, pojasnio je da ta društva, zbog stanja u njima, ne mogu pronaći kupce koji bi ponudili protuvrijednost temeljnog kapitala, a da im konzultantske tvrtke, među kojima nije samo Info puls, pomažu da dođu do realnog stanja u tvrtkama.

 

CJENIK USLUGA

Ø  Konzultantske usluge – mjere racionalizacije skladišnog prostora za period do tri mjeseca, Info Puls, 69.800 kuna (odluka o odabiru 13. travnja).

Ø  Provođenje analize aktivnosti i prijedlog mjera povećanja produktivnosti sektora Financija i računovodstva za HŽI, Info Puls, 235.000 kuna (ugovor sklopljen 30. srpnja).

Ø  Due dilligence i prijedlog privatizacije za povezano društvo Remont i održavanje – sklopljen ugovor – Info Puls, 290.00 kuna (ugovor sklopljen 20. kolovoza)

Ø  Due dilligence i prijedlog privatizacije za povezano društvo Posit – Info Puls, 150.000 kuna (ugovor sklopljen 20. kolovoza)

Ø  Provođenje analize troškova dnevnica s prijedlogom implementacije – Info Puls – 250.00 kuna (ugovor sklopljen 20 kolovoza)

Ø  Provođenje analize troškova pripravnosti s prijedlogom implementacije – Info Puls – 250.00 kuna (ugovor sklopljen 20 kolovoza)

Ø  Provođenje analiza aktivnosti i prijedlog mjera povećanja produktivnosti sektora Financija i računovodstva za HŽI, Info Puls, 235.000 kuna (ugovor sklopljen 30. srpnja)

Usluge detaljne analize aktivnosti u Prometnim poslovima, Info Puls, 1.400.000 kuna, ugovor sklopljen 9. rujna

izvor: Novi list, 21. 10. 2010.