Sredinom devedesetih dogovorio sam sa majstorom načelne radove na obnovi kuće za 80.000 kuna. Majstor mi je uredno predočio račune (za materijal, isplatio si je honorar…) za navedeni iznos koji sam platio. Iduće godine stvar se ponovila. Nakon nekoliko godina majstor je uposlio nećaka, a kako na kući nije ništa napravljeno troškovi su porasli i cijena se popela na 100.000 kuna. Priča se ponavlja; ja uredno plaćam majstora koji ne obavlja posao (uostalom nismo čak ni dogovorili što će točno raditi), cijena raste, a kuća i dalje propada.

Ovo je naravno samo priča koja zvuči kao loše ispričan vic.

A sada počnimo ozbiljno. Kada nekome nešto plaćamo moramo jasno znati što želimo i naravno moramo se uvjeriti da je to obavljeno (usluga ili roba). Ne trebamo biti ekonomisti da to razumijemo. Narodna poslovica kaže čist račun duga ljubav.

Pekaru plaćamo kruh, brijaču što nas je ošišao, mesaru plaćamo meso….. Uvijek točno znamo što plaćamo i provjerimo da smo to i dobili.

Ako stvari promatramo iz ekonomskog ugla imamo slijedeće:

A) Poslovni plan i poslovni izvještaj

1. Poslovni plan nam kaže što treba napraviti i kako, i

2. Poslovni izvještaj nam kaže što smo napravili i kako

Ako to prevedemo na ekonomski jezik poslovnog sustava promatramo i pratimo parametre efikasnosti: planirane i izvršene. Oni su najbolji pokazatelj kako radimo. Najjednostavnije rečeno oni pokazuju odnose koristi i troška, cost-benefit po pojedinim elementima djelovanja (poslovnih procesa).

B) Financijski plan i financijski izvještaj

Financijski planovi i izvještaji trebali bi biti financijski prikaz djelovanja. Ukoliko nemamo poslovni plan financijsko planiranje nema nikakve svrhe.

Novac možemo potrošiti, a da nismo poslovno djelovali; možemo potrošiti novac na reprezentaciju, automobile, privatne interese…

Ukoliko su planovi i izvještaji bazirani isključivo na financijskim pokazateljima; račun dobiti, cash flow (“keš flou“) i slično nemamo doslovce pojma što i kako smo radili. Znamo jedino da smo trošili novce poreznih obveznika. Bez ikakve kontrole i odgovornosti.

Mi, ne samo u HŽ Infri, nego i u svim društvima nastalim podjelom HŽ-a upravo to i radimo cijelo vrijeme.