agreb, 30. srpnja 2010. (Hina) – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), šokiran zbog Vladinog jučerašnjeg upućivanja u saborsku proceduru prijedloga izmjena zakona o pravima za vrijeme nezaposlenosti i o mirovinskom osiguranju, predložit će drugim sindikalnim središnjicama da se preustroje i zajednički odupru takvim zakonima.

Najavljujući to na današnjoj konferenciji za novinare v.d. predsjednika SSSH Mladen Novosel naglasio je i da će SSSH zbog takvog, kako kaže, bahatog postupka Vlade koja iznova nije poštivala dogovor sa sindikatima niti prijedloge navedenih zakona dala na javnu raspravu, inicirati da sindikati ponovno razmisle o svom sudjelovanju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Podsjetivši da su samo tjedan dana prije predstavnici Vlade na ponovno okupljenom GSV-u obećali da će sve prijedloga strateških zakona raspraviti na Vijeću i savjetovati se sa sindikatima, Novosel ističe da su sada iz Vlade opet prekršili dogovor čime ponovno postaje upitan rad GSV-a.

A ta složenost, kako je kazala povjerenica SSSH za Zagreb Jagoda Milidrag Šmid, nadilazi i stručne i moralne kapacitete ove Vlade čije članove, kao i sve kreatore mirovinskog sustava i javnih politika poziva da oni pokušaju živjeti s današnjim prosječnim mirovinama za 40 godina staža, koja sada iznosi oko 2.800 kuna.

Istaknula je da SSSH zbog niske razine mirovina potpuno neprihvatljivim drži što se izmjenama i dopunama zakona o mirovinskom osiguranju predviđa povećavanje trajnog umanjivanja mirovina zbog ranijeg odlaska u mirovinu s 0,15 po mjesecu ranijeg umirovljenja na 0,34, što za pet godina iznosi 20,4 posto manju mirovinu.

Smatra da je važeća trajna ‘penalizacija’ od 9 posto sasvim dovoljna, tim više što poslodavci prvenstveno otpuštaju starije radnike, a zapošljavaju mlađe, pri čemu odlazak u prijevremenu mirovinu najčešće nije slobodan izbor radnika.

Što se tiče prijedloga za izjednačavanje dobi za odlazak u starosnu mirovinu žena i muškaraca u prijelaznom razdoblju od 10 godina ističe da je to prekratko razdoblje te SSSH traži da bude barem 20 godina.

Izjednačavanje se, kaže, mora provesti, takva je i presuda Ustavnog suda, ali zar se nije moglo obzirnije razmotriti položaj žena koje imaju dupli teret zbog posla i obitelji, segregirane su na tržištu rada i drugo.

Predloženo daljnje snižavanje naknade za vrijeme nezaposlenosti u SSSH smatraju neprihvatljivim jer će dodatno ugroziti socijalnu sigurnost nezaposlenih i njihovih obitelji.

 

Sever premijerki: Prestanite na račun najslabijih rješavati krizu!

 

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever uputio je otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem kritizira Vladina rješenja izlaska iz krize poput rezanja i onako premalih naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava na novu štetu umirovljenika.

Otvoreno pismo Jadranki Kosor donosimo u cjelosti u opširnom:

 

Poštovana gospođo Kosor,

bez obzira na dubinu gospodarske krize Republika Hrvatska je i dalje prema svojem Ustavu socijalna država. Stoga je neprihvatljivo da se u bezidejnosti rješavanja te krize i nepostojanja učinkovitih, a građanima prihvatljivih mjera vezanih uz oživljavanje gospodarskih aktivnosti i time punjenje državnoga proračuna, rješenja traže u rezanju i onako premalih naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava na novu štetu umirovljenika. Dosadašnjim umirovljenicima nema se volje otkloniti ni štetu nastalu zadnjom mirovinskom reformom, čak ni dio kojim bi se dragovoljcima u drugom mirovinskom stupu omogućio povratak u prvi mirovinski stup i tako im se barem djelomično umanjila evidentna šteta, a već se za nove, buduće umirovljenike najavljuje i nova šteta. U mirovinsku se reformu ne ide „preko koljena”. Ona mora biti rezultat široke javne rasprave i društvenoga konsenzusa. A to je, kao i za mnoge druge u posljednje vrijeme ishitrene društvene promjene, jednostavno preskočeno. Promjene u mirovinskom sustavu i sustavu naknada za nezaposlene Vlada je gurnula upravo u ovom ljetnom vremenu, očito računajući na godišnje odmore i manju pozornost građana Najava je sindikatima upućena u vremenu prikupljanja potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu. Ali ipak reagirali jesmo. Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata upućeni su Vam jasni prijedlozi i primjedbe, naše nedvojbeno NE. No očigledno su i to teme u kojima Vlada RH socijalni dijalog podrazumijeva samo i isključivo kao prihvaćanje onog što si je ona zamislila i što ona želi.

Drastično rezanje naknade za nezaposlene već nakon tri mjeseca sigurno neće potaknuti nezaposlene u traženju posla i omogućiti im nalaženje posla jer posla za najveći dio njih jednostavno nema. Nema otvaranja novih radnih mjesta. U Hrvatskoj se nažalost radna mjesta jedino zatvaraju.

Gospodarstvu su nužni poticaji i potpore vlasti koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak. A to neće omogućiti niti ranije najavljivana fleksibilizacija tržišta rada, niti smanjenje naknade za nezaposlene, niti promjene mirovinskog sustava na štetu umirovljenika. To je isto ponašanje kao i pokušaj gašenja rasplamtjelog velikog šumskog požara malim dječjim pištoljem na vodu.

Stoga tražimo da se o izmjenama oba zakona, prije njihova upućivanja u saborsku proceduru, početkom jeseni provede široka javna rasprava u koju će izravno biti uključeni i socijalni partneri. Što je s našim prijedlogom o ponovnom omogućavanju dragovoljcima iz drugog mirovinskog stupa povratak u prvi, što je sa prijedlogom da se nakon određenog broja godina rada građanima prizna pravo na punu mirovinu, bez obzira na godine starosti? I tako redom. Gdje nestaje pravo na pravičnu naknadu za nezaposlene od koje mogu dostojno živjeti, a ne da ih nezaposlenost tjera u nečasni rad na crno, u krajnju bijedu, socijalnu isključenost i besperspektivnost.

Dajte konačno za svoje poteze i postupke počnite pitati građane prije nego li ih učinite kako ne bismo morali početi prikupljati potpise za neke nove referendume.

Koristimo ovu prigodu kako bismo izrazili i svoje očekivanje da će Vlada RH ostati pri tome da se u ovom trenutku zbog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji te poslovne dobiti HEP-a ne odobri najavljivano poskupljenje struje.

S poštovanjem

Predsjednik

Krešimir Sever