Home Vijesti Nedjeljni ručak, kamatne stope i sportske igre


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Nedjeljni ručak, kamatne stope i sportske igre PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 17 Listopad 2010 10:13

Vrlo čudan naslov, zar ne? Kakve veze ima  nedjeljni obiteljski ručak sa  kamatnim stopama  na kredite ili  pak sa  sportskim igrama  SPVH-a?  Da vidimo o čemu se radi.

Svi se slažemo  da je  Hrvatska  u krizi.  Ekonomisti  krizu promatraju,  što je i razumljivo, iz ekonomske perspektive  i  kao  jedini izlaz  vide  u rastu  BDP-a.  Pri tom se kao  mjere  rasta    u pravilu   poziva na  monetarno-fiskalne  mehanizme:  poreze,  kamate... slijede  investicije  i potrošnja...  i na kraju  se   „udara“  po državi  i administraciji.

Da li je to baš tako  i  da li smo  „pomiješali  lončiće“?  Jesmo li zamijenili  uzroke  i posljedice  i  naprosto nismo u  stanju sagledati probleme u cijelosti?

Poznata  latinska  sentenca  glasi  mens sana in corpore sano, u  prijevodu  zdrav duh u  zdravu tijelu.  Da  parafraziramo,  isto važi i za  ekonomiju, zdrava  ekonomija  u  zdravom  društvu.

Što je zdravo društvo?  U zdravom društvu  mirovina je rezultat rada, lopovi  idu u zatvor, cijeni se znanje i rad... Ukratko poštuju se norme  koje su rezultat  etičkih načela. I što je najvažnije  otvoreno se  raspravlja o  problemima   koji  se i zajednički - demokratski rješavaju.

Možemo li si predočiti  obitelj  koja  ima obiteljski   biznis  pri čemu  su  svi međusobno posvađani i ne razgovaraju.  O zajedničkom  obiteljskom nedjeljnom ručku  da i ne  govorim. Nikakve   kamatne  stope, restrukturiranja,  financijska tržišta, porezi...  neće ih spasiti  od propasti. Bankrot je samo pitanje vremena.

Sindikat  prometnika  vlakova  Hrvatske  već nekoliko  godina  poziva Ministarstvo  i upravljačke strukture  HŽ-a na  „nedjeljni ručak“  u ovom slučaju  sportske igre  koje se uporno  bojkotiraju. Ručku   prisustvuju  i strani gosti, no  „obitelj“  nikako da se okupi.  To je, eto, priča o nama i  našem  „zdravom“  društvu i   vrlo, vrlo je tužna.                  

Kako ćemo zajednički  rješavati  probleme i  graditi  novo društvo  i novi  HŽ  ako nismo u stanju  zajedno  ručati?

Ažurirano Nedjelja, 17 Listopad 2010 19:25
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!