Home Vijesti Protiv olakog rasipanja novaca - otvoreno pismo


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Protiv olakog rasipanja novaca - otvoreno pismo PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 07:56

206_no_brainPoštovani predsjedniče Plenkoviću,
poštovani ministre Butkoviću,
ovih dana član uprave HŽ Infrastrukture objavio je u NN oglas o nabavi usluga tehničke i administrativne podrške u upravljanju projektom „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica“. Spomenutim oglasom član uprave HŽ Infre ponudio je 15.000.000,00 kuna za voditelje projekta uz obrazloženje da je projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici željezničke pruge Križevci - Koprivnica - državna granica vrlo složen i kompleksan, s puno međusobno povezanih podsistema, odnosno pod projekata i elemenata koji se preklapaju te njegova provedba mora biti povjerena velikom timu stručnjaka raznih profila.

Spomenutim oglasom član uprave HŽ Infrastrukturi  objašnjava da se predmetni projekt sufinancira sredstvima EU te „primjećuje“ da su za kvalitetno upravljanje provedbe istog potrebna posebna znanja koja se dokazuju sudjelovanjem u pripremi/provedbi sličnih projekata, kao da ne zna da u HŽ Infrastrukturi d.o.o., u Sektoru za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova, redom rade stručnjaci kojima je uvjet rada u tom sektoru bogato iskustvo na vođenju projekata te posjedovanje certifikata.

Ovo je nečuvena uvreda sadašnjoj ekipi iz Sektor za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova koja vodi projekt izgradnje drugog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci kao i svima onima koji su vodili projekt Daljinskog upravljanja prometom na dionici pruge Vinkovci – Tovarnik – dg ili projekt izmjene sustava električne vuče na dionicama Moravice – Rijeka – Šapjane te Škrljevo – Bakar.

Nadalje, to ne bi bilo dvojbeno da u HŽ Infrastrukturi nemamo Sektor za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova koji broji 156 stručnjaka koje plaćamo cca 30.000.000,00 kuna/godišnje. U drugim okolnostima takav briljantan tim mogao bi proizvoditi projekte za cijelu RH.

Nadalje, taj oglas ne bi bio dvojben da nije u tijeku savjetovanje o potencijalnom višku radnika među kojima ima radnika koji su vodili najsloženije projekte koji su se provodili u HŽ Infrastrukturi te imaju znanja jednaka kao i „Ovjereni direktor projekata / Razina A“ (Certified Projects Director / IPMA LEVEL A).
Svima nama poznato je da su poslovi voditelja projekta izrazito složeni, odgovorni, naporni i utjecajni i ne mogu se obavljati improvizacijama, zastarjelim iskustvom, vezama ili isključivo intuicijom. Ovakva nečuvena lakoća rasipanja milijuna kuna još jednom potvrđuje da HŽ Infrastrukturom upravlja čovjek koji nema znanja, niti kompetencije za tako složen i odgovoran posao.

Nadamo se i očekujemo da će Vlada RH i Skupština HŽ Infrastrukture zaustaviti provođenje ovog natječaja.

 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!