Home Vijesti Upozorenje na sigurnosnu neodgovornost u HŽI – pismo premijeru


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Upozorenje na sigurnosnu neodgovornost u HŽI – pismo premijeru PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Travanj 2017 12:35

a plenkovicPoštovani gospodine Plenkoviću,

dana 5. travnja 2017. godine na mail tajnika Sindikata prometnika vlakova Hrvatske došao je mail upućen od voditelja projekta izgradnje nove željezničke pruge za prigradski promet Sveti Ivan Žabno – Gradec. U prilogu je voditelj projekta vrlo hrabro i odlučno iznio stavove i dokaze o kojima Vas mi upoznajemo zadnjih nekoliko mjeseci. Naravno riječ je o neodgovornosti u području signalno sigurnosti uređaja i ugradnji nepouzdanih uređaja kako u Zagreb GK tako i dalje na željezničkoj mreži RH. Na žalost, dokazi koje prilaže voditelj projekta, potvrđuju naše najgore slutnje i katastrofalnu budućnost za HŽ Infrastrukturu (dio teksta sa stranice 5.):

„-ponašanje podizvođača Siemens Aktiengesellschaft Österreich na SS i TK dijelu ugovora (29 % ugovora). Način postupanja navedenog podizvoditelja krajnje je neprihvatljiv, bilo tehnički, bilo kolegijalno i partnerski. Predstavnici navedenog podizvoditelja ne ponašaju se sukladno svojoj ulozi na projektu, već svojim postupanjem daju do znanja Naručitelju da imaju ovlasti Izvođača, što je neprihvatljivo. Rade i na dionici Dugo Selo-Križevci, a vjerojatno će i konkurirati na Zaprešić-Zabok i Križevci-Koprivnica-DG. Taj dio radova (SS) do sada na EU projektima u HŽ Infrastrukturi nije završavan u rokovima. Moje je kao Voditelja projekta na to upozoriti (ne možeš sa njima ni u grubo, ni u lijepo). Svakako više instance moraju o njima povesti računa, a mi kao kuća mogli bi napraviti Opće tehničke uvjete, Kataloge materijala i oživiti" norma sate. Što prije po mogućnosti (prije novih natječaja)!“… 

Podsjećamo da je predstavnik HŽ infrastrukture za Hrvatsku radio televiziju izjavio sljedeće:

„Sindikat prometnika vlakova strahuje za sigurnost djelatnika i putnika - upozorava kako u sustavu vrijednom oko 12 milijuna eura ne bi smjelo biti pogrešaka, ni u softveru ni u senzorima, a to se događa. Kažu kako ovaj sustav nije ugrađen nigdje u Europi, čak ni u matičnoj zemlji, što znači da se u Hrvatsku se ugrađuje oprema koja nigdje drugdje ne odgovara. "Nije istina", odgovara Zoran Tomšić, "Siemens je svjetski proizvođač koji svoje komponente i uređaje isporučuje diljem svijeta".“ 

(http://vijesti.hrt.hr/376229/sigurnosni-ureaj-na-kolodvoru-u-zagrebu-bez-uporabne-dozvole)

Na taj način je svjesno iznio netočne informacije jer signalno sigurnosni uređaj na Zagreb GK ni tada, a ni danas nije dobio trajno rješenje o pouzdanosti u radu (u prilogu rješenje Agencije za sigurnost željezničkog prometa). Ono što je najgore zbog toga nije snosio nikakvu odgovornost jer je to kršenje zakonskih i etičkih pravila.

Stoga, istup voditelja projekta izgradnje nove željezničke pruge za prigradski promet Sveti Ivan Žabno – Gradec kojeg također prilažemo uz ovaj dopis jasno zahtjeva ne samo odgovornost gosp. Zorana Tomšića, ali i člana Uprave Ivana Kršića koji je svjesno prešao preko ovako opasnog propusta. Pri tome možemo sa žaljenjem ustvrditi, da niti nadležni ministra prometa koji je sa ovim slučajem upoznat također nije reagirao.

U slučaju da i ovaj puta ne reagirate na ogromne propuste u željezničkom sektoru, moramo vas upozoriti da ćete preuzeti i odgovornost za nemile događaje koji će kao posljedica nečinjenja uslijediti.

Nama u HŽ Infrastrukturi, isprika ministra prometa (kao što je to učinio za svoje propuste s mostom za Čiovo) neće biti dovoljna jer novci će se potrošiti, a pruge će ostati nezavršene i nepouzdane. Vaša reakcija, potrebna nam je sad odmah, a ne za par mjesec ili par godina kad će biti prekasno.

 

napomena: ovaj dopis s prilozima poslan je i medijima.

Ažurirano Srijeda, 12 Travanj 2017 09:57
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!