Home Vijesti Kratka povijest gluposti


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Kratka povijest gluposti PDF Ispis E-mail
Subota, 04 Ožujak 2017 10:40

3Nakon 3. ožujka 2017. u HŽ Infri više ništa ne može biti isto. Ili će odgovornost morati snositi direktori UŽIP-a i RJ Istok, ili koture možemo staviti pred vrata Uprave HŽ Infrastrukture i zatvoriti firmu. Naime, nakon što smo upozorili da nepoštivanje zahtjeva Pravilnika o signalima, signalnim znakovima i signalnim oznakama u željezničkom prometu u kolodvoru Slavonski Brod logično je bilo očekivati rješavanje problema. A dogodilo se suprotno. Počelo je nezapamćeno "divljanje" nedodirljivih.

Dakle sve je počelo prije nekog vremena kad smo ugledali P-19 prometnika vlakova u kolodvoru Sl. Brod koji je prijavio nesukladnost graničnog kolosiječnog signala 24L sa Signalnim pravilnikom. Zbog te prijave uglavnom su mu se podsmjehivali redom svi nadređeni, no nisu poduzeli ništa, što i ne čudi, jer je to općeprihvaćeno ponašanje u Regiji Istok. Izigravanje zahtjeva iz zakosnkih i drugih akata tamo je uobičajena stvar.

Da ponašanje vidim, pognem glavu  i šutim ne bude općeprihvaćeno ponašanje na kojem inzistira rukovodeća ekipa RJ Istok a koja to strahom, prijetnjama i silom utjeruje u izvršne radnike mi smo se  25. veljače 2017. dopisom obratili Agenciji za sigurnost željezničkog prometa (ASŽ). ASŽ je zatražila očitovanje od HŽ Infre. Stručne službe HŽ Infre usuglasile su se oko ispravnosti prijave te naložili propisano zasjenjenje graničnog kolosiječnog signal 24L o čemu svjedoči brzojav br. 12f Poslova upravljanja sigurnošću od 2. ožujka 2017. sve do otklanjanja nepravilnosti.

Treba li reći da poznata ekipa iz RJ Istok nije ispoštivala zahtjev Poslova upravljanja sigurnošću? Nakon upozorenja članu uprave da ćemo, ako ne sankcionira kažnjivo, protuzakonito ponašanje te ako ne naredi propisano postupanje o istome izvijestiti PU Sl. Brod obećano je žurno popravljanje štete. Budući da u „Održavanju“ nisu otklonili novi kvar, obratili smo se policiji. Ovime su u UŽIP-u i u RJ Istok pokazali kako je njima HŽ Infra svrha zadovoljavanja osobnih potreba, a ne osiguravanja kvalitetne i sigurne usluge korisnicima prijevoza; pokazali su da ih ne zanima provedba podzakonskih akata što je čisto poticanje korupcije.

Malo prije telefonski sam upozorio člana uprave HŽ Infre da ako u roku odmah Uprava HŽ Infre ne poduzme odgovarajuće mjere SPVH će sve odgovorne prijaviti za narušavanje sustava i poticanje korupcije. Zašto korupcija? Jedan od prvih pokazatelja poticanja korupcije je upravo ignoriranje propisa. A u ovom slučaju to više puta ponovljeno:

  1. Poznati stručnjaci koji i dalje pripremaju takve projekte u kojima se pojavljuju greške poput ove u Slavonskom Brodu,
  1. Menadžment UŽIP-a koji ne inzistira na sustavnim i kvalitetnim rješenjima,
  1. Menadžment RJ Istok koji se ponaša kao da nije u HŽ Infri,  kao da za njih ne postoje pravila.

Na žalost mi u prometnom sektoru smo to već više puta doživjeli, a sada se vidi da takvo bezakojne provode i u sektoru Održavanja.

Ažurirano Subota, 04 Ožujak 2017 16:27
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!