Home Vijesti Uz Svjetski dan socijalne pravde


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Uz Svjetski dan socijalne pravde PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 13:52

opca skupstina un logoObično 20. veljače mediji objave priopćenje neke od najvećih sindikalnih centrala u RH kako se tog dana obilježava Svjetski dan socijalne pravde usvojen na Općoj skupštini 2007. godine. Opća skupština prepoznala je potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice kako bi iskorijenili siromaštvo, povećali zaposlenost, dostojanstvo rada kao i jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene. Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštovanja različitosti, na pristupu društvenoj zaštiti, kao i principima primjene ljudskih prava u svim područjima života. I Republika Hrvatska je obveznik rezolucije, odnosno apela na sve države svijeta da svoje privredne sisteme temelje i grade na osnovama pravičnosti, jednakosti i međusobne odgovornosti.

Ako RH, onda i HŽ Infrastruktura. No, bolna istina je bitno drugačija. U HŽ Infrastrukturi glede socijalne pravde vozi se suprotnim smjerom. Od kad je u HŽ Infrastrukturi, po našem mišljenju, protuzakonito potpisan novi Kolektivni ugovor (uz pomoć žutih sindikata ) započela je era napada na dostojanstvo rada kao i jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene, čemu vrlo bolno svjedoče članci ugovora kojima je određena naknada za prijevoz na posao i s posla gdje veći broj radnika plaća dio prijevozne karte, dok drugi dio radnika to ne treba.

Ista priča je i s odredbama o internom natječaju za popunjavanje slobodnih radnih mjesta gdje je najvažniji kriterij odabira razgovor s kandidatom, tako da se bilo koga, bez obzira na kvalifikacije može eliminirati i oduzeti mu mogućnost napredovanja.

Napad na dostojanstvo rada posebno je omogućen uvođenjem preraspodjele na surovo primitivan, a po našem mišljenju i  prevarantski način tako da ništa nije propisano, ničim određeno, a omogućava poslodavcu da se radniku doslovce otme prekovremeni rad. Rušenje dostojanstva rada ogleda se i uvođenjem kategorije nejednakomjernog rada koje ničim nije opravdano. Svakako ne voznim redom koji vrijedi cijelu godinu.

Zastrašujuće je i odustajanje od zaštite radnika od poslovno uvjetovanih otkaza uz ukidanje zaštite za posebno ranjive društvene skupine i pojedince (starije radnike, slabije obrazovane i sl.). Na taj način poslodavac je uz pomoć žutih sindikata uveo strah kao moćno oružje pokoravanja radnika do te mjere da u strahu za radno mjesto ne smije iskazati nikakvo protivljenje.

Podsjećamo da je svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne promicanje jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i istih mogućnosti za sve.

Nabrojane činjenice svjedoče da se u HŽ Infrastrukturi glede socijalne pravde vozi suprotnim smjerom od rezolucije Opće skupštine UN.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 17:08
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!