Home Vijesti 2017. – GODINA RASTA PLAĆA


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


2017. – GODINA RASTA PLAĆA PDF Ispis E-mail
Petak, 23 Prosinac 2016 08:30

etuc placaNa Internet stranici Nezavisnih hrvatskih sindikata ugledali smo vijest, pa smo posjetili izvor https://www.etuc.org/press/2017-year-pay-rise na kojem doslovno piše:

ETUC: 2017. – GODINA RASTA PLAĆA

Europski su se sindikati dogovorili da će 2017. godinu učiniti godinom rasta plaća za europske radnike.

“Vrijeme je za naš oporavak”, rekao je glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini. “Profiti i plaće menadžera su se odavno oporavili od krize, ali plaće radnika se još uvijek nisu vratile na razinu prije krize. Jedan od tri radnika bori se kako bi preživio.”

Europska konfederacija sindikata na sastanku Izvršnog odbora dogovorila je kako će se u 2017. godini tražiti povećanje plaća za europske radnike. Ono je u potpunosti opravdano da bi se rješavala rastuća nejednakost i siromaštvo zaposlenih te generirao rast i oporavak za sve. Više novca koji bi se dao radnicima cijelo će gospodarstvo pokrenuti učinkovitije nego trenutačne mjere kao što su rezanja poreza i javne potrošnje i dati će poticaj i poslovnoj zajednici i radnicima.

“Tražiti ćemo povećanje plaća gdje god je ono moguće”, rekla je konfederalna tajnica ETUC-a Esther Lynch. “Najučinkovitiji način za postizanje povećanja plaće je kroz kolektivno pregovaranje između sindikata i poslodavaca, ali ćemo također gledati i na minimalne plaće gdje kolektivnog pregovaranja nema.”

ETUC tvrdi da EU i nacionalne vlade trebaju poticati kolektivno ugovorena povećanja plaća kao način poticanja rasta te trebaju učiniti više na promicanju pregovora između sindikata i poslodavaca.

ETUC će u suradnji sa europskim sektorskim sindikatima i nacionalnim središnjicama istraživati razlike u plaćama u Europi, uključujući plaće koje su niže od produktivnosti, kompanije koje održavaju neumjereno visoki udjel profita umjesto da ga dijele sa radnicima kroz veće plaće, kompanije koje imaju pretjeran jaz između plaća onih koji su na vrhu i slabije plaćenih radnika, nepravedne razlike u plaćama između sektora u različitim zemljama, te zemlje sa izrazito niskom minimalnom plaćom ili nepravednim izuzecima od minimalne plaće.

“Svi radnici zaslužuju povećanje plaća”, rekla je Esther Lynch, “a neki zaslužuju i veća povećanja kako bi se smanjio jaz između većih i manjih plaća”.

“Radnici više nemaju strpljenja”, rekao je Luca Visentini, “Europa treba oporavak za sve, a ne samo za one koji su već bogati”.

Sve gore napisano primjenjuje se i u RH, što se ogleda u državnom proračunu, a ovome svjedoči i ugovoreno povećanje plaća onih koji se plaćaju iz državnog proračuna ukupno za 6% za 2017.godinu. Dobili su i božićnicu. Dakle, samo se u HŽ Infri provodi negativna kampanja prema radnicima. Pa kako to opisati drugačije nego akcija poslodavca i dva žuta sindikata? Neprocjenjivo.

Zanimljivo je da žuti prenose razno-razne vijesti, EU kampanje, dok su ovu ignorirali.

Ažurirano Petak, 23 Prosinac 2016 08:36
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!