Home Vijesti Tko ide za muhom...


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Tko ide za muhom... PDF Ispis E-mail
Srijeda, 21 Prosinac 2016 11:25

grincU mudroj izreci iz naslova zasigurno će se prepoznati oni „koji su preuzeli odgovornost" i u ime svih radnika potpisali novi KU HŽI. Novi KU donio je neke nove probleme s kojima se do sada nismo susretali. Jedan od njih je reguliranje naknade troškova za prijevoz na posao i s posla.

Do sada smo imali nekoliko modela rješavanja ove naknade:

  • 360,00 kn svim radnicima i besplatni P-2d za sve one koji putuju vlakom
  • besplatni P-2d za sve radnike koji putuju vlakom, dodatnih 360,00 kn za one koji do vlaka putuju više od 2 km
  • maksimalnih 720,00 kn za one koji ne putuju vlakom (odnosno cijena međumjesnog prijevoza na istoj ili sličnoj relaciji)
  • posebna naknada (odlukom Uprave) za radnike koji putuju više od 100 km

Naravno da niti jedno od ovih rješenja nije bilo savršeno. Međutim usporedimo li ga sa sadašnjim rješenjem koje nam je prihvaćeno od strane "dvojca bez kormilara" prijašnja rješenja izgledaju kao "svemirski brod".

Znajući da prijašnja rješenja nisu bila savršena SPVH je u kolektivnim pregovorima predlagao  naknadu u iznosu od 0,75 kn po prijeđenom kilometru. Taj isti model predložili smo Upravi kroz primjedbe na Prijedlog izmjena Pravilnika o radu. Ugradnjom tih odredbi u Pravilnik o radu trenutno bi riješili problem naknade troškova prijevoza za sve radnike.

Nikada do sada radnici HŽ Infre nisu morali doplaćivati  mjesečnu kartu za vlak iz svog džepa. "Odgovorni" (čitaj: nesposobni) iznjedrili su rješenje koje ne odgovara nikome. Njihovi odgovori na pitanja koja im postavljaju nezadovoljni radnici svode se na floskulu tipa "Iskreno se nadamo da će se Uprave HŽI i HŽ PP-a dogovoriti kako riješiti ovaj problem...". Dok se oni "iskreno nadaju..." radnicima HŽI dio plaće odlazi na prijevoz... . Apsurdna je činjenica da Uprava pokušava riješiti problem naknade troška radnicima, a daj je taj problem proizveden od strane sindikata. Ne bi li trebalo biti obratno?

O ostalim "inteligentnim rješenjima žutog dvojca nekom drugom prilikom.

A Vas pozivamo da nam se pridružite kako bi ispravili ovu i sve druge gluposti koje su nam nametnute kroz sramotni KU.

 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!