Home Vijesti Car je gol


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Car je gol PDF Ispis E-mail
Subota, 26 Studeni 2016 09:06

logo spvh
Na fb stranici kolega iz SŽH objavljen je tekst ZNAMO DA SMO ZAJEDNO JAČI koji medenim riječima i nevinim konstrukcijama nastavlja zagađivati željeznički prostor u RH.

Suzdržat ću se od komentiranja, pročitajmo što su napisali i dodajmo činjenice koje su koristili za svoje postupanje kojeg opisuju:

„Kako smo bili u lošoj pregovaračkoj poziciji, odlučili smo organizirati sve aktivnosti da je poboljšamo, te smo informacije javno podijelili na skupovima u Osijeku 03. 11. 2016. i Vinkovcima 04. 11. 2016. godine. Javno smo rekli da ćemo organizirati javni prosvjed 22.11. i najaviti štrajk za 01.12.2016g. Na skupovima su bili prisutni i povjerenici SPVH-a, a nije nam jasno zašto nisu zajedno s nama odlučili organizirati sve aktivnosti.“

Činjenice:

 • 29. listopada 2016. sindikatima je uručen Tarifni dio KU od strane poslodavca.
 • 31. listopada 2016. pozvali smo SŽH i SIHŽ na sastanak koji smo predložili za 2. studenoga 2016. u 10 sati. Nisu ni odgovorili.
 • 2. studenoga 2016. u 10 sati nema odgovora; ni SŽH, ni SIHŽ, nitko ne dolazi na sastanak.
 • 2. studenoga 2016. u 12 sati započinje hitna sjednica Središnjeg odbora SPVH. Prisutni: Dinko Alilović, Branko Cindrić, Ante Kunčić, Josip Tirić, Srećo Stjepić, Mario Grbešić, Jakov Rašić, Marko Gašpar i moja malenkost. Donosimo odluku o održavanju javnog prosvjeda za 9. studenoga 2016. kojeg ćemo samostalno organizirati, jer SŽH i SIHŽ odbijaju kontakte.

Treba li u opisanim okolnostima na pitanje koje postavlja poznati dobrotvor: „nije nam jasno zašto nisu zajedno s nama odlučili organizirati sve aktivnosti“ uopće odgovarati?

 

Dalje u tekstu slijedi odlomak:

„Žao nam je što su kolege iz SPVH-a sami odlučili da neće sudjelovati u postupku mirenja iako smo ih o najavi štrajka obavijestili na zajedničkom sastanku 16. 11. 2016. godine. Mogli su, a nisu. Zašto? Ne znamo! A zajedno smo možda mogli postići više!“

Činjenice:

 • 11. studenoga 2016. uputili smo javni poziv kolegama iz SŽH i SIHŽ da se sastanemo 14. studenoga 2016.
 • 14. studenoga 2016.  pozvani smo na sastanka u SŽH za 16. studenoga 2016.
 • 16. studenoga 2016. održava se sastanak SIHŽ, SŽH i SPVH s jednom točkom dnevnog reda:

             Mogućnosti zajedničke suradnje.

O mogućnostima i namjerama suradnje SŽH i SIHŽ  sa SPVH-om govori činjenica da su nas tijekom sastanka kolege iz SŽH i SIHŽ izvijestile da su ujutro tog dana pismeno najavili upravi HŽI štrajk za 1. prosinca 2016.

Zvuče li jednako i nakon gornjih činjenica rečenice koje su kolege iz SŽH napisali u svom obraćanju željezničarima:

„Žao nam je što su kolege iz SPVH-a sami odlučili da neće sudjelovati u postupku mirenja iako smo ih o najavi štrajka obavijestili na zajedničkom sastanku 16. 11. 2016. godine. Mogli su, a nisu. Zašto? Ne znamo! A zajedno smo možda mogli postići više!“ 

 

Slijedeći dio njihovog teksta govori o potpisivanju najboljeg rješenja za radnike HŽI:

te posebno ističu: „Mi smatramo da je ovaj Kolektivni ugovor u ovom trenutku najbolje rješenje.“ a završavaju rečenicom: „Žao nam je da to tako ne vidi SPVH.“

 • Činjenica je da je HŽI poslovala s dobitkom, a što je javno objavljeno,
 • činjenica je da je HŽI objavila da su povećani neto tonski kilometri HŽPP i HŽ Carga,
 • činjenica je da državni službenici i namještenici zbog dobrog stanja u gospodarstvu traže povećanje plaće,
 • činjenica je da su druga trgovačka društva u državnom vlasništvu potpisala nove kolektivne ugovore bez ikakvih smanjenja,
 • činjenica je da je Vlada RH najavila još bolja predviđanja za 2017. i slijedeće godine,

Treba li uz takve činjenice uopće komentirati rečenicu: „Mi smatramo da je ovaj Kolektivni ugovor u ovom trenutku najbolje rješenje.“

Kolege iz SŽH na kraju tog odlomka pokušavaju poentirati konstatacijom: „Žao nam je da to tako ne vidi SPVH.“

Prosudite sami gdje je i što je istina.

 

Najava štrajka i mirenje

Činjenice:

 • 16. studenoga 2016. SIHŽ i SIHŽ uručuju nam dopis kojim su najavili štrajk za 1. prosinca 2016.
 • 18. studenoga 2016. član uprave gosp. Ivan Kršić obavještava nas da neće doći na sjednicu Predsjedništva SPVH, jer će osobno sudjelovati u postupku mirenja zbog najave štrajka.
 • 18.  – 20. studenoga 2016. traje mirenje tijekom kojeg se kolektivno pregovara.
 • 20. studenoga 2016. oko 20 sati pojavio se bijeli dim iz Mihanovićeve 12 kao znak da je ispregovaran novi kolektivni ugovor.
 • 23. studenoga 2016. u 14:30, tek nakon upornog inzistiranja dobili smo fotokopiju kolektivnog ugovora koji su potpisali dva sindikata i uprava HŽI.

 

Postoji li dogovor između SŽH i SIHŽ i poslodavca?

Činjenice:

 1. najava štrajka lako je oboriva na sudu zbog niza manjkavosti, no poslodavac ne poduzima ništa, ne traži sudsku zabranu,
 1. iako u HŽI ne postoje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati, poslodavac ne koristi zakonsku odredbu arbitraže da zakonski odgodi provođenje štrajka za najmanje 45 dana do dva mjeseca (čl. 214. Zakona o radu).
 1. poslodavac je predložio oštre zahtjeve za smanjenje plaća i dodataka na plaću, a u postupku mirenja odustao od svih.

Ni ovdje neću pisati komentar, jer navedeno govori jasno i nedvosmisleno.

 

Nešto kao rezime:

16. studenoga 2016. godine postao sam svjestan da postoji deal SŽH i SIHŽ s upravom, no zvučalo je nevjerojatno. Pojasnio sam da, (ako nema deala) moramo najaviti štrajk.

18. studenoga 2016.na sjednici Predsjedništva SPVH iznio sam upozorenje da SPVH u ovakvim prilikama ne smije čekati skrštenih ruku, da trebamo spriječiti moguće podjele radnika na one koji su u štrajku i one koji nisu, te smo donijeli odluku da ćemo 21. studenoga 2016. najaviti štrajk za 1. prosinca 2016. Kako je mirenje bilo u tijeku zamolio sam da se ova najava drži u tajnosti dok ju ne uručimo upravi HŽI.

21. studenoga 2016. nakon objave da je ispregovaran novi kolektivni ugovor bez smanjenja cijena sata rada i dodataka na plaću zaključujemo da je radnicima izbijen najvažniji razlog za štrajk.

23. studenoga 2016.  tražimo od SŽH  primjerak novog kolektivnog ugovora koji su potpisali. Tvrde da imaju samo svoj primjerak. SIHŽ se ni ne javlja na pozive.

23. studenoga 2016. u 13 sati tražimo od člana uprave da nam uruči naš primjerak novog kolektivnog ugovora koji su potpisali.

23. studenoga 2016. u 14:30 sati uručena nam je fotokopija. Istovremeno je SŽH na svojim Internet stranicama objavio kompletan materijal u .pdfu.

Naravno da smo u navedenim okolnostima i kolege i ja pisali tekstove i poruke puni gorčine i ljutitosti jer dealom uprave i SŽH i SIHŽ osim nas "preveslali" su i radnike HŽI. To što su nas preveslali trenutno je manji problem, mi ćemo se boriti. Prevareni radnici nemaju šansu. Tijekom tri naredne godine uživat će u kolektivnom ugovoru koji su samoproglašeni dobrotvori potpisali.

Pitanje za samotne sate noćne ili neke druge smjene je:  je li cijena koju su u moje ime potpisali SŽH i SIHŽ prihvatljiva ili ne? Oni kojima je prihvatljiva ostat će članovi sindikata, a oni kojima je neprihvatljivo napustit će sindikalno članstvo.

Kao što čitate u tekstu nema oštrine. Pitate se zašto? Zamoljen sam od nekih naših povjerenika da se u obraćanjima suzdržim od grubih riječi tipa: štetočine, odvratno i sl. Kažu mi da to ne odobravaju naši članovi – smeta ljudima. Kažu mi treba se držati dostojanstveno – umjesto da im kažeš da lažu napiši blaže – ne govore istinu ili umjesto štetočine napiši samo kolege iz SŽH i SIHŽ…

Tijekom primjene kolektivnog ugovora kojeg su potpisali SŽH i SIHŽ bit će dovoljno prostora za testiranje odmjerenosti ili neodmjerenosti  epitetiranja onoga što su učinili. Ja i sada mislim da sve što sam napisao je preblago u odnosu na to koliko je opasan kolektivni ugovor za budućnost izvršnih radnika prometne djelatnosti, koliko je opasan za sve radnike u HŽ Infri. Bili u SPVH ili ne. I o tome se ne treba bojati reći, inače ćemo završiti kao statisti u priči „Car je gol“. Čekat ćemo da netko drugi, kao dječak u pomenutoj priči, bez straha, ukaže na problem.

Anto Iličić, tajnik SPVH

Ažurirano Subota, 26 Studeni 2016 09:40
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!