Home Vijesti A mogli smo bolje


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


A mogli smo bolje PDF Ispis E-mail
Petak, 25 Studeni 2016 09:29

logo spvhKad je HŽ PP počeo masovno ukidati vlakove, kad je HŽI počela masovno uvoditi prekide rada kolodvora i prekide rada radnicima organizacije i regulacije u njima, tad su nam se gotovo svakodnevno javljali kolegice i kolege koji rade u takvim kolodvorima da učinimo nešto kako ne bi radili za golu cijenu sata rada.

SPVH je namjeravao učiniti isto što su najavljivali kolege iz SIHŽ za radnike održavanja koji imaju pravo na paušal. SIHŽ je kroz kolektivni ugovor koji je potpisao uspio ostvariti svoj naum - ugradio je dodatak u cijenu sata rada - i čestitamo im samo na tom potezu.  Da nisu potpisali KU bez radnopravne zaštite to bi bio hvale vrijedan uspjeh. Istovremeno SŽH nije za radnike organizacije i regulacije zatražio ništa. Takav je i rezultat u KU – i dalje će im se, ali i svim drugim radnicima ukidati dodaci za otežane uvjete, i dalje ćete zbog toga raditi za minimalnu plaću.

Za vrijeme kolektivnih pregovora SPVH je zatražio da se u novi kolektivni ugovor ugradi odredba o najnižoj plaći, kako bi zaustavili negativan trend i sačuvali izvršne radnike od najnepopularnijeg načina smanjivanja plaće u HŽ Infri. Odredba bi se odnosila na sve radnike HŽ Infre.

Naš prijedlog je glasio:

  • Najniža plaća za pojedino radno mjesto u smislu ovoga kolektivnog ugovora je najniži mjesečni kunski iznos bruto plaće koji radniku pripada za rad (za puno radno vrijeme) na njegovom radnom mjestu.
  • Najniža plaća za pojedino radno mjesto jednaka je visini prosječne mjesečne plaće za sve radnike na tom radnom mjestu (bez obzira na različite šifre istog naziva radnog mjesta u KIS-u) isplaćene u prethodna tri (3) mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad) umanjena za 10 % (deset posto).
Ažurirano Petak, 25 Studeni 2016 09:36
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!