Home Vijesti Protiv trulih kompromisa


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Protiv trulih kompromisa PDF Ispis E-mail
Petak, 25 Studeni 2016 08:55

logo spvhJednom mi je nekadašnji direktor HŽ-a rekao „Željeznica je kompleksan, a ne kompliciran sustav. Ljudi ju čine kompliciranom.“

Drugi jedan direktor u HŽ-u je znao reći „Svi mi težimo napretku na poslovnoj ljestvici sve dok ne dobijemo mjesto za koje više nismo dovoljno stručni i sposobni. Tada se grčevito trudimo zadržati na tom mjestu.“

Ove dvije izjave na najbolji mogući način opisuju zadnju situaciju s potpisivanjem Kolektivnog ugovora:

  • od jednog kompleksnog zadatka došli smo u nepotrebnu kompliciranu situaciju u kojoj se svatko svrstava prema svojima, a radnici ne vide rezultat s kojim bi bili zadovoljni.
  • biti lider znači imati viziju i biti hrabar, ne puštati da nas struje nose u propast. Oni koji dođu do razine kad više nisu dovoljno stručni počinju se grčevito braniti samo da bi sačuvali svoje dostignute pozicije.

U ovoj napaćenoj i uništenoj željeznici jedino što još vrijedi su radnici. Ovaj novi kolektivni ugovor pokazuje da naša Uprava tako ne misli, radnici su joj samo trošak. Inače ne bi bez Sindikata prometnika vlakova Hrvatske ni pokušala s potpisivanjem. Ovako su mudro izmanipulirali preostala dva sindikata. Mi u SPVH nismo dovoljno stručni za prljave igre, i možda smo previše direktni u svojim izjavama, ali sigurno je jedno: nećemo pristati na kompromis na štetu radnika, a onda tvrditi kako je ovo dobar kolektivni ugovor samo zato da bi zadržali pozicije. Jer što će nam pozicije sindikalnih lidera, ako više neće biti radnika u HŽ Infrastrukturi?

Ovo je opasan kolektivni ugovor za budućnost izvršnih radnika prometne djelatnosti, opasan je za sve radnike u HŽ Infri. Zato i obećavamo ovoj i bilo kojoj Upravi koja će doći, da ćemo se žestoko boriti za svakog našeg radnika. Bio u SPVH ili ne.

Anto Iličić, tajnik SPVH

Ažurirano Petak, 25 Studeni 2016 09:23
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!