Home Video vijesti Sindikalni prosvjed protiv ZOR-a


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Sindikalni prosvjed protiv ZOR-a PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 05 Prosinac 2013 20:06

Na prosvjedu na kojem je sudjelovalo 1500 članova sindikata čelnici pet sindikalnih središnjica prozivali su Vladu za nesposobnost, bahatost i socijalnu neosjetljivost. Poručili su Vladi da pozove sindikate za pregovarački stol i povuče prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), jer ih "narod koji ih je doveo na vlast, može s nje i maknuti".

"Ova Vlada tzv. socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati", ustvrdio je Novosel i poručio premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Mrsiću da je za njih "utakmica završena". "Imate još kratko sudačko vrijeme, ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti", zaprijetio je Novosel čiji je govor pozdravljen uzvicima odobravanja i zviždanjem Vladi.

Ozren Matijašević (Hrvatska udruga radničkih sindikata) ocijenio je da "nikada u Hrvatskoj nisu bila lošija vremena sa zločestijim i nesposobnijim gazdom".

"Nesposobni i bahati igraju se Vlade na naš račun. Ako ih ne spriječimo bit će još gore", rekao je Matijašević te ustvrdio da je cilj tri nova zakona (o radu, o povremenim poslovima i mirovinskom osiguranju) uspostava novih uvjeta u kojima će radnik biti što jeftiniji i lako zamjenjiv.

Sindikati će tome biti nepremostiva prepreka, ustvrdio je Matijašević poručivši Vladi da joj je "kreditni rejting smeće", te da je "tek nakon pola mandata pokazala svoje pravo lice, zabranjujući štrajkove, uvodeći radne obaveze i izručujući radnike zakonodavnom tsunamiju".

"Izigrali su sve - nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade, sve - osim sebe i svojih", optužio je Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati) te istaknuo da je "ovaj ZOR sramna ponuda koju radnici ne mogu prihvatiti".

"Ministre Mrsiću ili prihvatite naše zahtjeve ili odstupite, jer ovakav ZOR kakav vi predlažete neće proći. Nećete nas tjerati da radimo do smrti da bismo vas manje koštali u mirovini", rekao je Sever. Pritom je Vladi koja se, kaže, okrenula od radnika i naroda simbolično darovao natpis "OTKAZ" u čizmu uoči sutrašnjeg blagdana sv. Nikole.

Vrijedi napomenuti da je sindikalnih predstavnika iz HŽ-a ili onoga što je još od tih željeznica preostalo bilo više no ikada. Osim nas u prosvjedu su sudjelovali i kolege iz SŽH, SIHŽ, SHŽ i SSH.

Kako u medijima uglavnom prenose rečenicu-dvije nudimo naš video u kojem se čuje puuuunooo više rečenog:

 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!