Home Video vijesti Posjet gradu heroju


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Posjet gradu heroju PDF Ispis E-mail
Utorak, 19 Studeni 2013 08:47

Dana 16. studenoga 2013., članovi SPVH nakon više satne vožnje vlakom i autobusom, stigli smo u Vukovar. Posjetili smo redom spomen dom Trpinjske ceste “Blago Zadro”, memorijalno groblje, Ovčaru, Križ na obali Dunava…

Komadiće priče o Vukovaru osvježavamo na memorijalnom groblju žrtvama Domovinskog rata na mjestu masovne grobnice gdje je postavljeno 938 bijelih križeva. U središtu groblja nalazi se spomenik u obliku križa čiji su krakovi postavljeni na sve četiri strane svijeta, simbolizirajući križ i žrtvu Vukovara. U sredini spomenika upaljen je vječni plamen.

Noseći u mislima slike strahota, zaputili smo se prema Ovčari koja je od Vukovara udaljena šest kilometara. Spomen dom Ovčara, sveto je  mjesto Hrvatske. U dijelu Ovčare je hangar u kojem je bio srpski koncentracijski logor kroz koji je prošlo mnogo zatočenika. U spomen-domu Ovčara osjeća se tuga, nevjerica, ali i  jeza. Nijemo pitanje odjekuje u svakom od nas: „Zašto?“… Iznad spirale svijetli 261 svijetlo za svaku od žrtava. Zaustavili smo se i kod spomenika Ovčara. Crni obelisk sa raspuklinom u obliku križa, a na sredini se nalazi silueta ranjene golubice bez glave koja predstavlja simbol svih masovnih grobnica u Hrvatskoj.

Okupili smo se i kod Križa podignutog na ušću Vuke u Dunav. Tu u središtu grada, na mjestu gdje se pruža pogled na široku i moćnu rijeku, povijesnim stihovima kneza Frana Krste Frankopana „Navik on živi ki zgine pošteno“ uklesanim starohrvatskom glagoljicom, sjećamo se svih onih koji su dali život za Hrvatsku.

Neki ovu priču zovu Vukovarski nokturno jer je istiniti prikaz doživljenog. Priča je to o ljubavi i hrabrosti, o snazi i bolu, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života. Priča o tragediji jednog naroda, o žrtvama, herojima, prkosu i ponosu.

Vraćamo se u Vinkovce pa vlakom prema Zagrebu i svojim domovima srca punih prije svega dostojanstva i poklona žrtvi koju smo obilazeći mjesta stradanja djelom spoznali.

Sveo ovo pokušali smo ispričati našim videom:

 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!