Početna Brošura (PDF) Smještaj Izleti / Sport Foto galerija Video galerija Vozni red trajekta Trajekt - cijenik Vozni red - bus Ponuda Kontakt

PARKOVI PRIRODE

Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero prirodni je fenomen Zadarske rivijere i najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj površine 30,7 km2. Vodu dobiva iz nekoliko izvora, a otječe ponorima i 800 m dugim kanalom Prosika od jezera do Pirovačkog zaljeva. Vransko jezero nudi mnoge zanimljivosti: zaštićen je kao ornitološki rezervat, u njemu je mala kolonija čaplji danguba i važno je odmorište i hranilište raznih močvarica pri selidbi i zimovanju. Interesantan je i ribolov slatkovodnih riba, tek nedaleko od mora. Sjeverno od jezera nalaze se ostaci grada Vrane i turskog karavan-saraja.


Park prirode Telaščica

Uvala Luka Telašćica na jugoisočnom je djielu Dugog otoka, duga je oko 10 Km, zaštićena od vjetrova s otvorenog mora visokim liticama brda Grpašćak i Muravjak, a sjeveroistočna obala zaštićena je od bure. Okružena bujnom i raskošnom mediteranskom vegetacijom, ljepotom koju joj je priroda podarila, slanim jezerom, posebna je atrakcija za turiste, naročito nautičare.