Home Struka Očitovanje na prijedlog modela privatizacije ovisnih društava HŽ Holdinga


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Očitovanje na prijedlog modela privatizacije ovisnih društava HŽ Holdinga PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 27 Siječanj 2011 16:45

A_Klecina_webPoštovani,

očigledna posljedica  mantre   o  privatizaciji  je ta  što se probleme ne pokušava ni sagledati,  a  kamo li  rješavati.  Naprosto se čeka da ih riješi netko drugi  -  novi vlasnik.  A  pri tom, u tom čekanju,  problemi se kumuliraju i dolazimo  do točke kada  postaju  nerješivi.

Danas smo u točki kad je upitan opstanak osnovne djelatnosti, jer su problemi o kojima šutimo toliki da nas vuku u provaliju. Šutnju je nametnula uprava HŽ Holdinga, ali i dosadašnji predsjednik NO HŽ Holdinga – ministar B. Kalmeta. Ta (obavezujuća) šutnja i nečinjenje prenijeti su na upravu HŽ Infrastrukture i na članove njezinog NO (kao i na ostala društva).

HŽ Holding bavi se glumom rješavanja problema, a nije ih ni sagledao. Očito je posvemašnje neznanje. Da podsjetimo: privatizacijom  ne rješavamo  probleme  nego ih,  jednostavno  kao  vruć kesten,  prebacujemo  na  drugog.  Vaš problem  je što pritom  još mislite i zaraditi.   I to je problem  Bergera  i ostalih  konzultantskih kuća  jer nam ne ukazuju   na  probleme   i kako  ih riješiti, već nas upućuju  da  probleme prebacimo na drugoga  (vlasnika),  a on (netko drugi!) će ih kao čarobnim štapićem riješiti.  Pri tom se  konzultanti  bave  nebitnim  stvarima  kao što je   knjigovodstvena  vrijednost,  postotak privatizacije i  slično.   A  problemi  ostaju.

Izabrali ste  put   nerješavanja   problema, a u tom vas podržava i skupština HŽ Holdinga i Vlada RH. Kada  ćete konačno preuzeti  odgovornost  za  stanje  u  HŽ Holdingu,  sagledati probleme  i   početi odgovarati   za   njihovo   nerješavanje?

Ne samo da ne  pokušavate  rješavati  probleme,   nego   sprječavate  druge  koji ih  žele  rješavati,  a   najgore je  da  čak  i one  koji  pokušaju  ukazati na   bilo  koji   problem   pokušate svim silama   ušutkati.

Očuvati  mir  i   ne talasati  glavno  je geslo.  Zašto?

Za  rješavanje  problema  ključne su dvije stvari:  prvo  je  znanje  i drugo  je  odgovornost.  Oboje  potire  dobro plaćene sinekure.  Nema  problema,  ne trebamo nikakvo  znanje,  nema  odgovornosti.  Formula  je vrlo  jednostavna.

Kako ste odlučili ne rješavati probleme, a u tom vas podržava i skupština HŽ Holdinga i Vlada RH, tražimo da žurno provedete privatizaciju - predloženu ili bilo kakvu - koja neće za posljedicu imati nove dugoročne obaveze ni za HŽ Infrastrukturu, ni za ostala društva nastala podjelom jedinstvenih HŽ-Hrvatskih željeznica.

Cijena propadanja željezničke infrastrukture je „pametna“ odluka čuvanja mira tijekom kojega ste vi, ali još više skupština HŽ Holdinga (ministar Kalmeta) potpomognuta teatralnim sindikalnim predstavama (Forgač&Co.) za javnost prosuli puste milijune u ništa. Danak takvom opredjeljenju plaćamo kroz dramatičan pad brzina, kroz zatvaranje pruga i kolodvora, kroz pitanje opstojnosti željeznica u RH.

Puna kapa nam je kojekakvih prijetnji, ucjena, sindikalnih i ministarskih nečinjenja. Gotovo sve su uništili. Ovo malo što još nisu uspjeli (uništiti) nećemo prepustiti istom toku.

Odlučite li, unatoč ovom jasnom i nedvosmislenom protivljenju, nastaviti istim smjerom – podržavati udružene štetočine – jasno  je da ćemo se tome suprotstaviti.

S poštovanjem.

SPVH,

Ovaj dopis uputili smo članovima uprave HŽ HOLDING-a d.o.o.

Ovaj dopis dali smo na znanje:

  • Ivo Josipović, predsjednik RH
  • Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH
  • Luka Bebić, predsjednik Sabora RH
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!