Home Pitanja i odgovori


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Pitanja i odgovori
Jubilarna nagrada PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 26 Ožujak 2015 17:34

placawebPitanje:

Poštovane kolege,

radim 20 godina u HŽ-u. U 6. mjesecu ove godine primam jubilarnu nagradu pa me zanima u kojem iznosu?

Unaprijed hvala!

 

Odgovor:

Nagrada za vjernost Društvu za 20 godina radnog staža ostvarenog u HŽ Infrastrukturi d.o.o. iznosi 2.500 kn neoporezivo!

Ažurirano Četvrtak, 26 Ožujak 2015 17:39
 
Kako se obračunavaju sati neiskorištene stanke PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Srpanj 2014 10:42

mr burnsPitanje:

Poštovane kolege! Interesira me ako se zbog neiskorištenih stanki u tijeku mjeseca pređe mjesečni fond sati, dali je moguće iste preraspodjeliti u idući mjesec ili se plaćaju kao prekovremeni sati?

Odgovor:

Dilema koju ste napisali ne stoji. Naime, vrijeme predviđeno za stanku ulazi u mjesečni fond sati, i poslodavac mora voditi računa prilikom izrade mjesečnog rasporeda rada, da radniku planira mjesečni fond sati uračunavajući i neiskorištenu stanku. Od ukupnog broj sati ostvarenih po osnovu redovitog rada, neiskorištene stanke i ostalih propisanih obaveza koje ulaze u radno vrijeme koje ulazi u mjesečni fond sati, moguće je preraspodijeliti u idući mjesec do 10 sati, sukladno 5. Aneksu kolektivnog ugovora, kojim je u članku 5. propisano:

Poslodavac može najviše do 10 (deset) sati rada ili do 10 (deset) dopisanih sati do mjesečnog fonda sati evidentirati u sljedećem mjesecu. U slučaju da i na kraju sljedećeg mjeseca radnik kojemu su sati preneseni iz prethodnog mjeseca ima više sati od predviđenog mjesečnog fonda sati, ti sati će mu biti plaćeni kao prekovremeni rad.

Dakle, sati rada koje radnik ostvari radeći iznad mjesečne norme sati su prekovremeni sati rada i kao takvi se plaćaju, osim gornjeg ograničenja od 10 sati.

Napominjemo da, bez obzira na gornje ograničenje, sati rada radniku kojega poslodavac pozove da radi mimo mjesečnog plana rada ne mogu se preraspodjeljivati. To su prekovremeni sati koji se kao takvi moraju i platiti.

Ažurirano Nedjelja, 06 Srpanj 2014 10:48
 
Nešto o prekovremenom radu PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 15 Svibanj 2014 17:05

mr burnsPITANJE:

Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje:

U mjesecu kada radnik nema normu sati, a poslodavac ga zove na prekovremenu smjenu da li se radniku plaća 12 prekovremenih ili mu se odbijaju sati koji mu nedostaju do norme?

Unaprijed hvala!

 

ODGOVOR:

Prekovremeni rad je rad koji radnik obavlja prema pozivu poslodavca mimo rasporeda rada (izvanredno). Prekovremeni rad se ne smije „izbijati“, preraspodjeljivati ili na bilo koji drugi način dovesti u pitanje. Tako i u primjeru koji navodite ukoliko prema rasporedu nemate normu sati, a poslodavac vas pozove i vi ste odradili prekovremenu smjenu poslodavac vam je dužan te prekovremene sate platiti sukladno važećem KU.

 
Ukidanje linija, P2 i prijevoz kombijem od Knina PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Svibanj 2014 20:00

kombiPITANJE:

Poštovani!  Korisnik sam P2-karte i putujem sa putničkim vlakom do Knina a dalje do Plavna sa službenim kombijem. Zbog ukidanja nekih linija dolazi do toga da mi  P2 toliko i ne vrijedi pa bi umjesto toga uzeo 720 kn. A sad ono najbitnije, ako to napravim imam li pravo koristiti službeni kombi od Knina do Plavna i natrag? Hvala.

 

ODGOVOR:

Mišljenja smo da korištenje organiziranog prijevoza od strane poslodavca na navedenoj relaciji nema veze sa P-2d kartom jer je na toj relaciji poslodavac organizirao prijevoz upravo iz razloga nemogućnosti korištenja drugog vida prijevoza. Ukoliko se odlučite da nećete uzeti P-2d katu od mjesta stanovanja do Knina jer nije organiziran međumjesni javni prijevoz koji omogućava radniku redovit dolazak na posao i odlazak s posla, imate pravo na naknadu troškova prijevoza koja se utvrđuje u visini cijene karte međumjesnog javnog prijevoza za istu udaljenost na tom području koja ne može biti veća od dvostrukog iznosa cijene mjesečne radničke pokazne karte za gradski prijevoz u sjedištu Poslodavca a to je trenutno 720 kn.

 
Kako se računa udaljenost glede naknade za prijevoz PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Svibanj 2014 19:50

kartaautoceste webPITANJE:

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje u vezi sa naknadom za prijevoz na posao i s posla(članak 183.K.U.).

Zanima me kako Hž infrastruktura računa udaljenost od mjesta stanovanja do dolaska na posao, da li je mjerodavna Hak interaktivna karta Hrvatske, ili se računaju kilometri od međumjesnog javnog prijevoza na toj relaciji. Unaprijed hvala!

 

ODGOVOR:

Kolektivnim ugovorom nije propisan način utvrđivanja udaljenosti (za što bi se moglo zatražiti tumačenje povjerenstva za tumačenje i praćenje primjene kolektivnog ugovora)  pa naš odgovor glasi:

Udaljenost od mjesta stanovanja odnosno mjesta uobičajenog boravišta do mjesta rada ili do stanice međumjesnog prijevoza  koju je radnik naveo u izjavi o načinu prijevoza na posao i s posla, računa se pomoću  alata Google karte, kojim se najtočnije može utvrditi udaljenost cestom i uređenom pješačkom stazom, za razliku od HAK-ove interaktivne karte kojom se udaljenost računa samo cestom  (poštivajući smjer i regulaciju prometa).

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 1 od 31
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!