Home Na peronu Nova uprava - Na peronu br. 68


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Nova uprava - Na peronu br. 68 PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 13:00

naslovnica br 68Obično se važne stvari događaju tokom ljetnih mjeseci. Nakon silnih četvrtaka i sjednica Vlade RH na kojima su trebale biti imenovana nove uprave željezničkih poduzeća. Dugo vremena ništa se nije događalo, doduše povremeno bi se spominjala imena onih koji „sigurno“ dolaze, da bi na kraju za sada privremene uprave dobili HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo. HŽ Infrastruktura je dobila člana Uprave i na tome je stalo do trenutka dok nisu raspisani izbori za nove članove uprava željezničkih poduzeća. I svi su nekako očekivali kako će krajem kolovoza sve biti gotovo. No ništa od toga.

Kako u „Nacionalu“ obično piše „iz izvora bliskih Upravi“ doznali smo da se za peteročlanu Upravu HŽ Infrastrukture prijavilo tridesetak kandidata. Spominju se tu i zanimljivi kandidati koji su sučeljeni stajali sve ove godine, dvoje kandidata koji su izgubili sudske sporove protiv zaposlenika, ima tu i „vječitih“ kandidata za sve funkcije, ali sve u svemu prema poštenim kriterijima biranja na listi se bez problema može izabrati pet kvalitetnih direktora. No još uvijek nisu započeli razgovori s kandidatima. Pet godina radnog staža na rukovodećim pozicijama jedan je od uvjeta natječaja, a zanimljivo je kako još uvijek vladajući kadrovi tek sada imaju koju godinu više staža uopće. No dobro, što je bilo bilo je.

Nama koji sve promatramo sa strane nije jasno tko bira članove Uprave, da li je to moj prezimenjak ili je to ministar Marić ili možda moj imenjak kako se to na željeznici po hodnicima govori – bivši direktor HŽ Infrastrukture, a danas savjetnik-volonter Ministra Butkovića. Ili će kandidate ispitivati nekakvo kolegijalno tijelo?

Da li slučajno ili ne, ali u novom broju časopisa „7 Dnevno“ spominje se kako su bivši članovi Uprave HEP-a, Tomislav Šerić i svima dobro znani Ivan Matasić, bivši član Uprave HŽ Infrastrukture, sklopili važan poslovni ugovor s vanjskim suradnikom volonterom i dalje se na dvije strane navode sve implikacije takvog izbora.

Što to znači volonter?

U općim rječnicima i rječnicima stranih riječi volonter se definira „kao "onaj koji besplatno obavlja neku službu zbog entuzijazma, svoga stručnog usavršavanja ili stjecanja radnog staža.“

Ok, ako imate trideset kandidata nije mi baš jasno tko bi s trideset ljudi, a da nije profesionalac ili honoriran, radio silne intervjue i na kraju donosio tako važnu poslovnu odluku za poduzeća s 5000 zaposlenih.

No bilo kako bilo, ma tko god odlučivao nadamo se da će se nakon dvije i pol godine vladavine HDZ-a konačno izabrati uprave željezničkih poduzeća i da će se za razliku od 2016. godine napraviti više od 16 kilometara remonta pruge. SDP nije imao takvih problema, u roku odmah pomeo je „suparničke“ kadrove i postavio svoje.

Privitak:
Download this file (Na peronu  68.pdf)Na peronu 68.pdf[ ]6600 Kb
Ažurirano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 13:04
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!